Още преди дисциплинарката й за забавени дела да е приключила

Съдийката по запора на "Труд" и "24 часа" отново правораздава

Предложената за уволнение Мария Георгиева се размина и с разследване за фалшифициране на протокол

Съдийката по запора на "Труд" и "24 часа" отново правораздава

Отстранената от стария състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради общо 44 забавени дела съдия от Софийския градски съд (СГС) Мария Георгиева отново правораздава преди дисциплинарното производство срещу нея да е приключило, научи Mediapool в понеделник.

 

Магистратът доби известност покрай наложения от нея запор на активи на пресгрупата, издаваща вестниците "Труд", "24 часа" и др. в деня, в който Инспекторатът към ВСС предложи тя да бъде уволнена през ноември м.г. Тогава бе обяснено, че това е случайно съвпадение.

 

Оказва се обаче, че съдия Георгиева безпроблемно се е завърнала на работа, въпреки че съдебните кадровици изобщо не са се произнесли по констатациите на инспекторите. Причината е, че 6-месечният срок на отстраняването ѝ е изтекъл още в средата на т.г. Първоначално тя не е заседавала по дела, тъй като е била в отпуск, но вече гледа казуси, тъй като е получила съдебен състав.

 

От ВСС коментираха пред Mediapool, че въпреки странното развитие на казуса, дисциплинарката срещу магистратът продължава, като само е сменен съставът на комисията, който я води, тъй като междувременно започна мандатът на новия съдебен съвет.

 

Като причина за на пръв поглед необяснимо бавния ход на производството срещу съдия Георгиева, от ВСС посочиха факта, че тя така и не се е явила нито веднъж в съвета, за да представи своята позиция по установените от Инспектората нарушения. На поканите отговаряла с болнични листове, отразяващи влошеното ѝ здраве.

 

Очаква се съдийката да получи нова покана от ВСС, след като наскоро бе гласуван нов състав на дисциплинарната комисия по нейния случай.

Проверката на работата на Мария Георгиева откри тенденциозно отношение към искания за налагане на запори върху бъдещи искания. В над 10 случая тя не е взимала отношение в продължение на 3 месеца, въпреки задължението да се произнася в рамките на 24 часа, а при други е вземала решения за часове, съобщиха преди година от Инспектората към ВСС.


Георгиева е показала и изключително странни критерии при налагане на парични гаранции. Веднъж при дело за 186 089 евро е наложила гаранция от 20 000 лева, а при дело за 2 милиона евро е наложила гаранция от 3 000 лева. При друг случай дело с правен интерес от 1.5 млн. евро е довело до гаранцията от 3 000 лева, а след това при дело за 750 000 евро гаранцията е 10 000 лева.

Инспекторатът обяви, че е открил също, че съдия Георгиева е спирала действието на обезпечения, наложени от нейни колеги в същия съд, приемала е директно молби за обезпечения, без те да минават през деловодството на СГС. По едно от делата Георгиева е допуснала обезпечение за лице, което дори не е подавало молба за това до нея.

 

Междувременно, докато дисциплинарното производство срещу Георгиева се точеше във ВСС, срещу нея бе подаден сигнал от адвокатите Ирен Савова и Димитър Ковачев затова, че тя е отразила неверни факти в протокол от съдебно заседание от 14 ноември м.г. по делото за собствеността върху стопанство "Врана". Двамата юристи представляват държавата по редица казуси, свързани със собствеността на т. нар. "царски имоти".

 

В този случай ИВСС прие, че не е компетентен да се произнесе и препрати данни към тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Последва заключение от Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), който заключи, че няма данни за престъпление, но все пак разпореди на Софийската градска прокуратура (СГП) да се заеме, указвайки ѝ да провери казуса за евентуално набеждаване от страна на адвокатите Савова и Ковачев.

 

След това говорителят на СГП Румяна Арнаудова препрати преписката в Софийската районна прокуратура (СРП), която пък отказа да образува дело срещу юристите, мотивирайки се с изискването в Наказателния кодекс, че набеждаване може да има само пред "надлежен орган на властта", т.е. орган, който е компетентен да образува наказателно производство. А не пред ВСС, където бе пратен сигналът срещу Георгиева.

 

Така се оказа, че докато съдия Георгиева успешно протаква дисциплинарката си, заради влошено здраве, сигнал за евентуално престъпление, извършено от нея, набързо бе преобразуван в проверка за набеждаване срещу подателите му.

 

Магистрати коментираха пред Mediapool, че развитието на този казус за пореден път показва двойния аршин, който ВСС показва при разглеждане на сигнали за забавени дела. Бившият председател на критичния към властта Съюз на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова например скоропостижно бе наказана с намаляване на заплатата за забавени 57 дела, а след това бе и уволнена заради забавени мотиви по 3 казуса, част от първата проверка. Доказателство за това е фактът, че дисциплинарката срещу Тодорова, в рамките на която бе освободена от системата, бе образувана много след тази на колежката ѝ.

 

Развоят на дисциплинарното производство срещу съдия Георгиева е важен и предвид ролята, която тя изигра за запорирането на активи на "Медийна група България Холдинг" (издаваща "Труд", "24 часа" и т.н. - бел.ред.), която бе в открит конфликт с близките до правителството медийни магнати Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Именно тъстът на последния – Васил Петров, пое дисциплинарната комисия в съдебния съвет след смяната на състава през октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?