Съдийска организация вся разкол в гилдията за прекия избор на ВСС

Съдии за единна Европа: Това ще блокира системата

Богдана Желявска, Снимка: сайт на Съдии за единна Европа

Сдружение "Съдии за единна Европа" (СЕВ) вся разкол в позицията на съдийската гилдия като се обяви против идеите за реформа на Съюза на съдиите в България и подкрепи изцяло проекта за промени в Закона за съдебна власт (ЗСВ) на правосъдното министерство. Според СЕВ предложенията на правителството са "належащи, правно издържани и отговарящи на съвременната реалност". С този аргумент организацията се обявява против настояването на Европейската комисия, Съюза на съдиите в България и редица влиятелни неправителствени организации за въвеждане на пряк избор на членовете от магистратската квота на Висшия съдебен съвет.

Сдружението изразява своето "недоумение" от предложението за пълна демократичност при избора на членове на ВСС, защото това би струвало много пари и може да доведе до дълги изборни процедури без ясен резултат.

"Обществото очаква от нас конкретни резултати и съдийската общност трябва да покаже своята отговорност към проблемите, свързани с избора на членове на ВСС, а не от определени кръгове да бъдат предлагани промени, които, ако бъдат приети, сами по себе си ще доведат до невъзможност на избор на членове на ВСС и блокиране на системата", се казва в мнението на СЕВ, но без да се конкретизира кои са въпросните кръгове.

Позицията на СЕВ е написана под формата на спор със Съюза на съдиите в България. Извън аргументите "за" или "против" промените в закона, организацията настоява да бъде припозната като равностоен представител на интересите на съдийската гилдия.

"Обществото трябва да разбере, че магистратската общност не се състои само от членовете на Съюза на съдиите в България. Магистратската общност се състои от магистрати, които искат възможност да покажат на обществото това, на което са способни, своето достойнство и професионализъм и затова голяма част от нас подкрепяме изготвения Законопроект за изменение и допълнение (ЗИД) на Висшия съдебен съвет (ВСС)", се казва в позицията на организацията, която е объркала името на законопроекта, тъй като в случая става дума за ЗИД на Закона за съдебната власт.

Сравнението между двете организации по информацията публикувана на сайтовете им показва, че в Съюза на съдиите в България членуват 921 от близо 1700 съдии в системата, което е над 50% представителност. На сайта на СЕВ са публикувани имената единствено на 11-те членове на управителния съвет на организацията, повечето от които са сред любимците на настоящия Висш съдебен съвет.

Сред основателите на организацията бяха емблематични фигури като бившият шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов, сегашният член на ВСС Иван Колев. Сегашният ръководител на СГС и семейна приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева също спази традицията и се записа в Съдии за единна Европа.

Сдружение "Съдии за единна Европа" беше основано през 2006 година, а името му силно наподобява идеята, която стои зад абревиатурата на ГЕРБ, създадена през същата година. От създаването си досега организацията не проявяваше активност по дневния ред на съдебната власт, но се активизира през последните няколко месеца по повод поправките в ЗСВ.

Позицията на сдружението е подписана от съдия Богдана Желявска (зам.-председател на Софийския градски съд), която е съпредседател на организацията заедно с небезизвестната Венета Марковска (зам.-шеф на Върховния административен съд).

Освен позицията против прекия избор СЕВ се обявява и срещу отнемането на статута на Висшия съдебен съвет като постоянно действащ орган. Предложението се подкрепя от ССБ заради прекаленото бюрократизиране на ВСС през последните 5 години.

Конкурентният съдийски съюз не иска и разделянето на съвета на две колегии, които да решават отделно за кариерното израстване на съдиите и прокурорите. Според СЕВ това ще доведе ВСС до "абсурд", защото няма да е ясно в коя от тези две колегии ще работят избраните членове от Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България