Съдийският съюз иска от ВСС да осъди поведението на свой член

Съдийският съюз иска от ВСС да осъди поведението на свой член

Съюзът на съдиите в България (ССБ) осъди с декларация изказванията на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светла Петкова по време на избора на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Причината е директната атака, която Светла Петкова предприе срещу съдия Павлина Панова в опит да се обясни защо Лозан Панов е по-добрият кандидат.

По време на дебата преди ключовия избор членът на ВСС обясни, че съдия Павлина Панова е част от "статуквото" в съдебната власт, защото е шеф на Наказателната колегия на ВКС. Съдия Панова бе нарочена за главен виновник за неуспеха на България в борбата с корупцията, все едно тя сама разследва, обвинява и после съди всички корумпирани в държавата.

Светла Петкова не спря до тук. Тя посочи, че в наказателната колегия на ВКС цари "обстановка на ненаказуемост". Не става ясно за какво точно трябва да бъдат наказани върховните съдии.

Съюзът на съдиите смята, че членът на ВСС си е позволил "недопустими квалификации", които уронват "независимостта и достойнството на съдиите от Върховния касационен съд, а оттам – и авторитета на българското правосъдие". Организацията допълва, че основната конституционна функция на колективния орган ВСС е да отстоява независимостта на съда, а изказванията на Светла Петкова имат точно обратната цел - поставят под съмнение независимостта на съда.

"Внушава се на широката аудитория, че председателят на ВКС има механизми за влияние върху правораздавателната дейност на отделните съдебни състави. С думите си г-жа Петкова породи също така и незаконосъобразни очаквания за ролята на съда, каквато той няма в правовата държава", се казва в позицията.

Съдийският съюз обвинява Светла Петкова, че не познава функцията на съдията в демократичните държави. Организацията напомня, че съдът не е борец срещу престъпността, а трябва да е "независим и безпристрастен арбитър и гарант за върховенството на закона".

"Като обяви публично в качеството си на член на кадровия орган на съдиите своята представа за неуспешното наказателно правораздаване и причините за това, г-жа Петкова упражни недопустим натиск върху съдиите", се казва в позицията на ССБ.

Извън това съдиите обвиняват Светла Петкова, че публично е разпространила неверни твърдения и манипулативно поднесени факти. В декларацията се припомня, че Европейската комисия не е отправяла критики към Наказателната колегия на Върховния касационен съд в своя доклад.

В тази връзка ССБ казва, че Светла Петкова търси сметка на съдиите от ВКС, които са задавали критични въпроси към спечелилия кандидат Лозан Панов. Според организацията това поведение "недопустимо засяга правото на съдиите свободно и неограничено да изказват своето мнение по важни за правосъдието и обществото въпроси".

Съдийската организация иска от ВСС да изрази публично отношението си по поведението на Светла Петкова и да огласи какви мерки ще предприеме в защита на независимостта на съда. От самата Петкова се иска да се извини на върховните съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от България