Съдийският съюз излиза с две кандидатури за главен съдебен инспектор

Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова са съгласни да заемат ключовата позиция

Вера Чочкова (вляво) и Теодора Точкова.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви две кандидатури за позицията на главен инспектор – съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд и съдия Теодора Точкова от Хасковския административен съд.

Процедурата по номинирането продължи по-дълго от предварително планираното, защото до края на февруари никой от поканените съдии не се съгласи да бъде издигнат за кандидат.

На 21 март ССБ ще проведе публично обсъждане на двете кандидатури. След това ръководството на професионалната организация ще вземе решение кого да предложи на Народното събрание съдия Чочкова или съдия Точкова.

За обсъждането ще бъдат поканени съсловните магистратски организации и ресорните неправителствени организации. На кандидатите ще бъдат зададени всички въпроси, които са постъпили на електронната поща на съдийския съюз ([email protected]).

“Целта е да се установи каква е съсловната и обществената подкрепа за предложените кандидати”, заявяват от ССБ. Публичното обсъждане ще бъде открито за представителите на медиите и ще бъде предавано пряко по интернет.

“Убедени сме, че предстоящото публично обсъждане ще допринесе не само за пълната прозрачност на процеса, но и за предлагането на безспорен кандидат за тази длъжност”, допълниха от професионалната организация.

Съдия Вера Чочкова работи в съдебната система от 1998 година. Тя първо е магистрат в Софийския районен съд, а от 2004 до момента работи в Софийския градски съд. Тя има ранг на съдия във Върховния касационен и Върховния административен съд. Тя е завършила курс по защита на интелектуалната собственост във Вашингтон и обучение по защита правата на човека в Националния институт на правосъдието.

Нейната кандидатура е издигната от 12 нейни колеги в Софийския градски съд. Те са отчели нейния опит, почтеност, неуморимост и нежеланието ѝ да заема конформистки позиции.

Съдия Теодора Точкова работи като съдия от 1995 година. Последователно тя е съдия в Районния съд в Хасково, после в Окръжния съд, а от 2007 година досега е съдия в Хасковския административен съд. В районния съд е заемала и позицията на заместник-председател.

Нейната кандидатура е издигната от съдията от Върховния касационен съд Борислав Белазелков и от неговия колега във Върховния административен съд Николай Гунчев.

“Съдия Точкова се ползва с авторитет в професионалната общност. Вярваме, че тя притежава необходимите личности и професионални качества и умения, за да отговори на завишените изисквания, и ще е в състояние да изпълнява по достоен начин задълженията на главен съдебен инспектор”, се казва в техните мотиви.

Още преди Съюзът на съдии в България да започне процедурата по издигане на свой кандидат за поста на главен съдебен инспектор, ГЕРБ обяви, че ще подкрепи техния кандидат в Народното събрание. Това изигра лоша шега на процедурата, тъй като много от предложените съдии не пожелаха да бъдат обвързвани с подкрепата на ГЕРБ. Партията се ползва с изключително лош имидж в системата заради репресивната ѝ политика спрямо съдийската гилдия по време на кабинета “Борисов”.

Споделяне

Още по темата

Още от България