Съдийският съюз обвини политиците в нежелание да създадат независим съд

Съдийският съюз обвини политиците в нежелание да създадат независим съд

"Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна". Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ), адресирано до българските граждани в четвъртък по повод гласуването на конституционните промени.

Организацията дава негативната си оценка по повод отхвърлянето на едно от най-важните предложения за промяна в основния закон – това за квотното разпределение в бъдещата съдийска колегия във ВСС. Според ССБ мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България.

"(Предложения) за промени в Конституцията, гарантираха не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, даваха реален шанс на почтените и действително независимите съдии, но бяха отхвърлени", се казва в позицията.

ССБ обяснява на граждани защо е толкова важен въпроса за квотното разпределение в съдебната колегия. Преди ден мнозинството в парламента гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8.

Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия.

Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд. Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка заради това решение на всички политически сили в Народното събрание, без Реформаторския блок. Той предлагаше съдиите да получат превес в своята колегия над политическите представители, а безконтролната власт на главния прокурор да се балансира в прокурорската от парламентарната квота.

"Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно", се казва в обръщанието на ССБ до гражданите.

"Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо, без да е гарантирано, че съдът е независим", заявяват от съсловната организация.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?