Съдийският съюз определи поведението на Румен Петков като недопустимо

Абсолютно неприемливо е активни политици да уронват авторитета на съдебната власт, защото са неудовлетворени от изхода на дело или пък заради политическа демагогия, се казва в позиция на Съюза на съдиите в България (ССБ) по повод нападки на Румен Петков, едно от лицата на АБВ, към Софийския районен съд (СРС).

Петков изрази преди ден недоволството от решението на състав на СРС да не образува дело по жалбата му срещу вестник "Галерия". Петков искаше да съди вестника за клевета, защото медията бе написала, че той се е срещал с Бойко Борисов в Банкя.

Съдът обаче отказа, защото дори и "Галерия" да са излъгали, то не са разпространили опозоряваща информация за Румен Петков, което е задължителен атрибут на клеветата. Съдия Мирослав Георгиев прие, че срещата между двама известни политици не би могла да е опозоряваща.

Румен Петков на свой обяви на специална пресконференция, че ще разпрати решението на районния съд до всички в Брюксел. После допълни: "Като казвам, че съдия Мирослав Георгиев гледа на Пеевски като на портмоне, това не е позорящ факт. А дали е така, е въпрос на съдебната система".

"Категорично заявяваме, че квалифицирането на съдията като "недоразумение", внушенията, че е формирал вътрешното си убеждение по съображения извън делото, без да се сочат доказателства за това, са напълно недопустими и не могат да намерят никакво законно и морално оправдание", се казва в позицията на съдийския съюз.

Организацията напомня, че Петков може да обжалва решението, а всичко друго представлява "нерегламентиран и вреден натиск върху съда по неприключило дело".

ССБ използва повода отново да призове Висшия съдебен съвет да заеме активна позиция при поредния случай на публично атакуване на съда.

"Отново се обръщаме към българските политици да не преминават границата между основателната критика и неподправената манипулация. Напомняме, че съдът е длъжен да прилага закона еднакво спрямо всички граждани и не може да осигури справедлив съдебен процес, ако вътрешното му убеждение се формира под влиянието на предварително формирани очаквания и натиск", се казва в позицията.

Споделяне

Още от България