Съдийският съюз поиска задълбочено обсъждане на съдебната карта

Съдийският съюз поиска задълбочено обсъждане на съдебната карта

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска да се създаде механизъм за задълбочено обсъждане на предстоящото закриване на ненатоварени съдилища – т.нар. реформа на съдебната карта. Организацията настоява Висшия съдебен съвет (ВСС) да създаде процедура и за дебат в гилдията по въпросите, свързани със социалния статус на магистрите.

В началото на ноември стана ясно, че съдебната система ще запази 12-процентовото увеличение на заплатите през 2016 година. След това ВСС пое ангажимент пред правителството да започне реформата на съдебната карта.

Членовете на съвета предприеха срещи по места с магистрати, на които тези теми се обсъждат. От съобщенията, които идват от апелативните райони, се разбира, че в системата има значителна съпротива срещу закриването на съдилища. Най-сериозна е тя във Варна и Бургас, докато в Пловдив са склонни да се реформират.

Според съдийският съюз липсата на информация поставя магистратите и техните семейства в твърде несигурно положение.

"Реорганизирането на съдебните райони и консолидирането на съдилища и прокуратури пряко засяга работещите в тях магистрати и съдебни служители и в този смисъл е необходим диалог, в рамките на който да бъдат представени и отчетени техните интереси", се казва в позицията на ССБ. Поради това организацията предлага ВСС да създаде ясна процедура за обсъждане на този въпрос.

Най-сериозната критика дойде от новоизбраната шефка на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова (бивш зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ). "Твърдо ще отстояваме позицията да не се предприемат действия по закриване на нито един съд на територията на Бургаския апелативен район, тъй като това ще застраши както утвърждаването на държавността, независимостта и суверенитета на държавата ни, така също и сигурността на гражданите и на границата, не само на Република България, но и на Европейския съюз", обяви Вълкова.

Във Варна пък апелативната прокурорка Ружа Големанова е попитала ВСС дали идеите да се закриват само някои по-слабо натоварени прокуратури не е репресия срещу прокуратурите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?