Съдийският съюз призова ВСС да оцени поведението на главния прокурор

Демонстрацията в подкрепа на Иван Гешев пред ВСС през октомври

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в понеделник Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди и даде оценка на поведението на главния прокурор Иван Гешев през последната седмица. В обръщение до кадровия орган на съдебната власт организацията настоява за провеждането на дебат дали действията на Гешев имат " пряко въздействие върху доверието в съдебната власт".

ССБ фокусира своето внимание върху публикуваните от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства на разговор между президента и командващия Военновъздушните сили. Организацията коментира, че ситуацията е тревожна и тя изисква ВСС да сподели с гражданите разбирането си за "приличното и законно поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – в частност премиера и президента".

Обсъждането на тези въпроси трябва да разсее съмненията, че "атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочило до степен, че компетентните органи на управлението ѝ не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост“.

"Част от събитията показаха институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и президентството – въпрос, който в най-висока степен засяга функционирането на правовата държава“, коментира съдийската организация.

ССБ поставя на ВСС въпроса дали е уронен престижът на съдебната власт чрез "създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност". Организацията пита дали "главният прокурор може да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава".

В този смисъл ССБ допълва, че има създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор чрез нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства. Разпространението на тези записи не обслужва нуждите на наказателен процес, припомня ССБ.

Съдийският съюз казва, че ВСС трябва да реагира незабавно и ефикасно при всяко съмнение за уязвяване на независимостта на съдебната власт от другите власти. Подобна реакция се дължи и при "узурпиране" от страна на органи на съдебната власт на позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите.

"Ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана, се провали в доказване на капацитетния си ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир", се казва в позицията на съдийската организация.

"Предприемането на действия от страна на Висшия съдебен съвет, които да покажат фина чувствителност към предизвикателствата и опасностите при управлението на съдебната власт, която включва не само съда, но и прокуратурата с присъщите ѝ функции за разследване и репресия, още повече се налага в ситуация, в която държавата повече от 10 години не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор при наличие на законен повод и достатъчно данни за извършване на престъпление", заявяват съдиите.

Риалити шоу

Вчера бившият съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Здравка Калайджиева коментира, че обществото наблюдава "някакво риалити шоу в областта на наказателното правосъдие".

"Не бихме искали да виждаме Темида като участник в такова риалити шоу и като слугиня било на г-н Гешев, било на г-н Радев, било на г-н Борисов, Пеевски, Божков или Младен Михалев. Надявам се, че хората могат да разчитат на правосъдието за неговото безпристрастие, а не да очакваме г-н Цветанов да изравя трупове с багер, както ни уверяваше премиерът. Става дума за законност", каза Калайджиева пред БНР.

Според нея е време да се запише изрично в закона, че прокурорът не може да казва кое е законно и кое не. Тя напомни, че във всяка нормална държава това се прави от съда.

"Записите (на президента), които бяха разпространени, биха могли да бъдат разглеждани от най-различни гледни точки: от гледна точка на посегателството върху личния живот на президента на републиката, от гледна точка на това дали начинът на събиране и начина на разпространение на таци информация съответстват на Закона за специалните разузнавателни средства, на конституцията, на Наказателния кодекс и т.н. Тези въпроси би трябвало в крайна сметка да ги реши съдът. За обществото обаче стана ясно, че упражняването на правомощията на г-н Гешев", каза бившият съдия в Страсбург.

Споделяне

Още от България