Съдийският съюз продължава да обсъжда номинации за главен инспектор

Мирослава Тодорова: Партиите се подозират една друга в опит за овладяване на съдебната власт

Съдия Мирослава Тодорова

Съюзът на съдиите в България (ССБ) продължава да обсъжда номинации на съдии за ключовата позиция на главен съдебен инспектор, коментира в интервю пред "Дневник" бившият председател на организацията Мирослава Тодорова.

Преди два дни стана ясно, че всички номинирани от своите колеги съдии са отказали да бъдат издигани за този пост. ССБ обяви, че въпреки това процедурата е била много полезна, защото се е избистрил образът на кандидата, който трябва да притежава необходимите високи нравствени и професионални качества. Тодорова обаче съобщава, че в съюза все още имат вариант за издигане на подходящ човек за позицията.

"Колегите не отказват поради нежелание да поемат отговорност. И сега има номирани достойни наши колеги, които все още обмислят решението си", казва съдия Тодорова. Тя признава, че също е била номинирана, но е отказала, за да не травмира предстоящия политически дебат.

"Сега е моментът да започне осъзнаването на историята, която ясно показа, че стремежите за партийни конюнктурни влияния в съдебната власт в крайна сметка се оказват пирови победи, защото не носят никаква сигурност. Зависимите магистрати бързо променят зависимостта си, като се ориентират към новия силен. Осъзнаването на вредите от създаваните зависимости трябва да бъде честната отправна точка на политическия разговор", казва магистратът.

По думите ѝ съдиите масово отказват да участват в един такъв избор, защото нямат доверие, че Народното събрание приоритетно ще оценява професионализма на кандидатите.

"И не непременно само защото вече ще има друг кандидат, партийно фаворизиран, а защото в парламента може би този специфичен професионализъм няма да има от кого да бъде оценен", допълни тя.

"Ако не мислим за въпросите по същество (за връщането на доверието на хората), неминуемо ще стигнем до етапа, в който политическата система, която засега отказва да създаде необходимите условия съдебната власт да бъде независима, прибягва до по-рафинирани способи за защита на статуквото. Ще се търсят и намират за назначаване в органите на съдебната власт от политическата квота хора без биографии – чисти от компромати поради това, че са били чисти от каквито и да било действия и поемане на отговорност; хора без способности, лица, зад които да стоят "другите" лица", допълва тя.

Според Тодорова изборът за главен съдебен инспектор не трябва да бъде политически единствено защото има разделение на властите и за него отговаря парламентът.

"Точно защото е грешно да бъде политически, затова и предизвика институционалната криза – партиите трудно постигат консенсус, защото всяка от тях се притеснява дали другата няма да получи по-голямо влияние в съдебната власт, ако овладее и този лост за въздействие върху съда", казва магистратът.

Споделяне

Още по темата

Още от България