Садр плаши със съпротива в цял Ирак

Радикалният шиитски лидер Моктада Садр е наредил на своите милиции да разширят борбата срещу американските войски върху територията на цял Ирак, съобщи в понеделник негов близък помощник, цитиран от Ройтрес.

"Сега навлязохме във втората фаза на съпротивата, търпението ни към окупационните сили се изчерпа", заяви Каис ал Хазали, който е главен представител на Садр в град Наджаф.

Същевременно бе съобщено, че десет бойци от шиитските милиции са ранени в понеделник при нови сблъсъци с коалиционнитесили в Кербала, където е разположен и българският контингент под полско командване.

Според кореспондента на АФП сблъсъците са станали около 12 ч. местно време, докато автомобили на коалицията са се придвижвали към квартал Асадия, разположен на 2 километра на запад от центъра на Кербала. В квартал Саадия, където са разположени милициите на Моктада Садр, са били чути продължителни изстрели.

Американски войски засилиха натиска върху Садр

Приближени на Садр твърдят, че още не се е проявила цялата сила на неговите милиции. Те изтъкват, че по-активните действия на водените от САЩ коалиционни сили ги карат да възприемат тактика, целяща по-голям брой жертви - включително самоубийствени нападения.

В неделя американските войски убиха 19 привърженици на Садр, а предишния ден арестуваха негов помощник в Багдад.

През изминалата нощ американската армия е разрушила напълно представителството на радикалния шиитски лидер в багдадския квартал Садр, предаде АФП. Според жители на квартала по сградата на представителството е стреляно от американски танк.

Садр иска да бъде сложен край на американската окупация и яростно се съпротивлява на всяко сътрудничество с коалиционните сили.

Кореспондент на Би Би Си посочва, че Садр има по-силна подкрепа в бедните райони на Багдад, отколкото в южните шиитски части на Ирак.

Американските сили започнаха мощна офанзива в Наджаф, който бе завзет от Садр и привържениците му в началото на април.

Те патрулират само някои части на града, като целта е да бъдат открити местата, от които милциите нощем обстрелват коалицията.

Войските обаче все още избягват свещените места в шиитския град.

Целта на офанзивата е членовете на шиитските милиции да бъдат заловени или убити, да бъдат открити бойните им установки и гнездата на противовъздушна отбрана.

В края на март срещу Садр бе издадена заповед за задържане във връзка с убийството на шиитски свещеник миналата година.

Милциите плашат с "вулканични изригвания"

"Политиката ни сега е да разширим съпротивата в цял Ирак заради ескалацията на военните действия на окупаторите и преминаването на всички червени линии в свещените градове Кербала и Наджаф", посочи Ал Хазали в Наджаф.

"След всяка ескалация ще има повече съпротива - както в количествено отношение, така и като размах и обсег. Ще има вулканични изригвания", добави той.

Няколко командири от лоялната на Садр Армия на Махди вече заявиха, че се готвят за продължителен конфликт с оглавяваните от САЩ войски, които през последната седмица засилиха военния натиск върху тях, отбелязва агенцията.

Ал Хазали обвини американските войски, че са поругали святостта на Наджаф и на Кербала и Куфа.

"В Кербала те стреляха на 200 метра от гробницата на имам Хусеин," изтъкна той. "Това е само една от червените линии, престъпена от тях."

Съвместните патрули във Фалуджа посрещнати с изстрели

Същевременно в бунтовния сунитски град Фалуджа малък контингент от сили на коалицията за пръв път патрулира града съвместно с новосъздадените иракски сили за гражданска защита.

Първата патрулна автоколона бе посрещната с интензивна стрелба, но според капитана от морската пехота Джеф Стивънсън, цитиран от АФП, става дума за изстрели от радост.

Стрелбата е продължила няколко минути.

Първи съвместен американско-иракски военен патрул в понеделник премина символично през Фалуджа.

Колоната, включваща повече от 10 американски бронирани коли, коли на иракската полиция и на иракските сили за гражданска защита, премина през града, в който през април избухнаха най-кръвопролитните сражения, откакто американците навлязоха в страната през пролетта на 2003 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?