Садр прие да разформирова армията си и да влезе в политиката

Радикалният шиитски водач Моктада Садр прие условията на иракското правителство да напусне гробницата Имам Али в Наджаф, да разформирова Армията на Махди и да трансформира движението си в политическа формация, заяви негов говорител в сряда.

Това стана след ултиматум на иракския министър на отбраната милициите на Садр да напуснат светите места и да предадат оръжието си за "няколко часа", като в противен случай позициите им ще бъдат атакувани.

Властите дадоха ултиматум на Садр

"Ние привършваме нашите военни приготовления. Ще им дадем урок, който никога няма да забравят", каза министърът.

Премиерът на преходното иракско правителство Ияд Алауи от своя страна каза, че позицията на правителството е ясна - да се сложи край на въоръжените демонстрации, да се спрат саботажите и въоръжените милиции да напуснат джамията и Наджаф.

Преди това сходен ултиматум отправи ръководителят на полицията в града, който заяви, че привържениците на Садр трябва да предадат оръжието си и да напуснат Наджаф. "В случай на неподчинение ние ще ги атакуваме и всички ще бъдат избити", закани се той.

В джамията, където се укриват бойците на Садр, се намира гробницата на Имам Али, едно от най-светите места за шиитските мюсюлмани, поради което иракските и американските сили се въздържаха от по- сериозен щурм при продължилите две седмици боеве, прекъснати за кратко в края на миналата седмица при неуспешен опит за договаряне на примирие.

Провалената посредническа мисия беше оценена като "позитивна"

Съгласието на Садр да приеме условията на временното правителство стана ден след отказа му да се срещне със специално изпратената в Наджаф делегация на Националната конференция, която имаше за цел да го накара да спре бунта.

Съветници на Садр заявиха, че той отказал да присъства на срещата в джамията на Имам Али от съображения за сигурност. Друг съветник каза, че Моктада Садр имал резерви към делегацията, която възприел по-скоро като пратеници, отколкото като хора, дошли да преговарят.

Вместо с него багдадската делегация разговаря със съветниците му.

Делегатите предадоха писмо с искания за изтегляне от джамията, разформироване на Армията на Махди и преоформянето ѝ в политическа група.

Според Раджа Хузаи, член на делегацията, посланието било добре прието на представителите на Садр и реакцията им била "много позитивна".

Премиерът Алауи обаче изрази раздразнението си от отказа на Садр да приеме делегацията. Ние организирахме инициативата заради най- искреното ни желание да сложим край на насилието и да съхраним сигурността и стабилността в страната, посочи той.

Независимо от всичко това и както обикновено, Моктада Садр отказа да се срещне с делегацията и провали преговорите, добави премиерът.

В момента не е ясно местонахождението на Садр, но според иракски източници той се намира на сигурно място в Наджаф.

Първоначално Националната конференция излъчи делегация от 72 члена, които да преговарят със Садр, но впоследствие тя бе съкратена до осем души, включително братовчеда на шиитския радикал Хюсеин Садр, които заминаха за Наджаф с американски хеликоптер.

Иракският министър на отбраната Хазим Шалаан заяви в сряда пред телевизия Ал Арабия, че "днес ще станем свидетели на решителната битка срещу привържениците на Садр".

По думите му, за операцията отговарят иракските сили.

Губернаторът на Наджаф Аднан Зуруфи каза, че Садр ще бъде добре приет в политиката, ако милициите му снемат оръжие.

Бунтът на оглавяваната от радикалния шиит Армия на Махди е най-голямото предизвикателство пред новото иракско ръководство.

Националната конференция спори за избор на преходен парламент

Междувременно Националната конференция, открита в неделя в Багдад, беше удължена с още един ден, за да имат участниците повече време да изберат членовете на преходен парламент в Ирак - първия след свалянето на Саддам Хюсеин.

Консултативният съвет ще играе ролята на коректив на временното правителство до провеждането на избори през януари. След това планът предвижда съставяне на преходно правителство и отново избори в края на 2005 година.

Усилията за договаряне на примирие в Наджаф зае централно място по време на Националната конференция в Багдад. На нея присъстват 1 500 делегати - политически и религиозни лидери и водачи на етнически общности, които трябва да изберат 100- членния преходен парламент.

Първоначалните планове бяха да се гласува ан блок за 81 члена, които трябваше да получат 65% от гласовете на делегатите, за да бъдат избрани.

След възражения от страна на по-малките политически групи обаче се очаква вотът да протече на състезателни начала.

Останалите 19 места в Националния съвет ще бъдат заети от членове на посочения от САЩ бивш Преходен управляващ съвет в Ирак, които не бяха включени в преходното правителство, поело властта след юни.

Ибрахим Науа, съветник на мисията на ООН в Ирак, каза, че самият факт на провеждането на конференцията е много важен за страната.

"След почти четири десетилетия иракчаните могат да се съберат и да говорят, да решават управлението си, да спорят един с друг и да приемат различията", каза той, цитиран от ББС.

Още при откриването на форума в неделя близо до сградата избухнаха експлозии, при които имаше убити и ранени. Във вторник и сряда имаше нови атентати в центъра на Багдад, но няма данни за жертви.

Най -малко шестима иракчани загинаха и 21 бяха ранени в сряда при ракетен обстрел в основен търговски център на северния град Мосул, съобщиха полицейски източници.

Във вторник британски войник беше убит при сражения в Басра, съобщи министерството на отбраната в Лондон. Това е третият загинал британски войник в рамките на две седмици.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?