Съдружник на Руди Джулиани получил 1 милион долара от украински олигарх

Рудолф Джулиани (ляво) и Лев Парнас, заснети в хотел, собственост на Тръмп, във Вашингтон през септември

Бизнес съдружник на личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, е получил 1 милион долара през септември от украински олигарх, на когото американското правосъдие повдигна обвинения и който сега се намира в Австрия, предаде Асошиейтед прес.

Разкритията бяха направени по време на предварително заседание в Ню Йорк по случая с Лев Парнас, бизнес съдружник на Джулиани, който очаква началото на процес по обвинения за незаконно финансиране на предизборни кампании на американски политици, включително и някои направени отчасти, за да се повлияе на американската политика спрямо Украйна.

Плащането на 1 милион долара е било от Дмитро Фирташ, украинския олигарх, който е издирван от САЩ, обвинили го в заговор за плащане на подкупи в Индия във връзка с предприятие за добив на титан. По тези обвинения Фирташ беше арестуван в Австрия през 2014 г. Той ги отрича и сега се бори срещу есктрадиция от Австрия към САЩ. Виенски съд го пусна на свобода, докато тече делото по обжалването на екстрадицията.

Сумата от 1 милион долара е била платена от адвокат на Фирташ. Тя е постъпила по сметка на името на съпругата на Лев Парнас – Светлана. Адвокат на Парнас заяви, че парите са били заем, отпуснат с цел да се купи къща на стойност 4,5 милиона долара. Парнас обаче пропуснал да съобщи за тази сума по време на разследване на авоарите му и поради тази причина прокурори поискаха да се отмени гаранцията, под която той е пуснат в очакване на процеса си. Съдия по делото обаче отказа да я отмени и да върне Парнас в ареста.

Парнас и неговият съдружник Игор Фруман са работили с Джулиани, за да накарат украински представители да разследват сина на демократа Джо Байдън. И Парнас, и Фруман пледираха невинен по обвинения, че са получили достъп до американски политици, като са направили големи вноски за кампаниите им, включително една от името на чужденци.

Джулиани заяви, че не е знаел нищо за незаконните дарения, във връзка с които бяха обвинени Парнас и Фруман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят