Съдружниците в "Труд" и "24 часа" с взаимни обвинения за "мръсни пари"

Грозев и Хабсбург: Платили сме за дял от 40%. Павлов: За какво претендират, не са дали и лев

Съдружниците в "Труд" и "24 часа" с взаимни обвинения за "мръсни пари"

Конфликтът между съдружниците в "Медийна група България Холдинг", която издава тиражните вестници "Труд" и "24 часа", седмичника "168 часа" и притежава печатната база в бившия Полиграфически комбинат, ескалира до пълно недоверие и взаимни обвинения в нечисти финансови сделки, пране на пари и неясен произход на средства.

Обвиненията не са от днес, но получиха публичност в последните дни, когато драматичният сблъсък навлезе в нова фаза. Изтласканият съдружник Христо Грозев възстанови позициите си и успя да получи контрол върху действията на мажоритарните собственици Огнян Донев и Любомир Павлов.

От края на миналата седмица Христо Грозев е вписан в Търговския регистър като съуправител в "Медийна група България Холдинг", което означава, че всяко решение за разпореждане с имуществото на пресгрупата може да се взема само от него и другия съуправител -Любомир Павлов.

Любомир Павлов, Огнян Донев, Христо Грозев и Карл Хабсбург (с пети съдружник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата от германската медийна групировка ВАЦ през декември миналата година, като неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро.

"Ние спечелихме в конкуренция с друг кандидат, който предлагаше с 10 млн. евро повече, но ВАЦ държаха купувачът да не е свързан с издаването на други медии, за да няма монопол на вестникарския пазар в България", каза пред Mediapool във вторник Карл Хабсбург.

Така той косвено потвърди предположенията, че другият кандидат за покупката на изданията на ВАЦ е била медийната групировка около Делян Пеевски, зад който стои банкерът Цветан Василев. "Нова българска медийна група" издава конкурентните издания "Телеграф" (с висок тираж) и "Монитор", контролира жълтия "Уикенд" и редица съпътстващи седмичници, списания, новинарски и жълти сайтове, телевизиите ТВ7, ББТ и други.

Същото бе потвърдено и от Любомир Павлов, който в последвал разговор с Mediapool каза, че наистина преди година ВАЦ са предпочели него, Донев и двамата "австрийски" съдружници пред другия кандидат именно поради запазването на многообразието на българския медиен пазар.

Неофициално стана известно, че е имало и трети претендент да купи изданията на ВАЦ. Той е предлагал 55 млн. евро, или с близо 5 млн. евро над офертата на втория. Двамата кандидати обаче са били свързани. Става дума пак за Пеевски и Василев.

Скоро след сключването на сделката, при която Грозев и Хабсбург се разбират да вземат дял от 53% от дружеството, започват проблемите с Павлов и Донев. Според Грозев с поредица от преобразувания и зад гърба на него и Хабсбург делът им е сведен до 17%, за което те се заканват да подемат съдебни дела. До днес делата не са заведени.

Платено ли е по сделката и колко?

От отсрещната страна обаче казват, че Грозев и Хабсбург не са внесли и лев в покупката на медийната група. "Попитайте Грозев какво са платили за сделката, да ви покажат банкови или каквито искат други документи. Не са дали и лев. Дори за дружеството, което учредиха във Виена за участие в сделката – "БГ Приватинвест ГМБХ", дори за него аз им дадох назаем 17 500 евро", припомни Павлов.

Според Грозев двамата с Хабсбург са платили ефективно сума, отговаряща на дял от 40% от медийната група. "Не твърдя, че сме платили за дял, отговарящ на 53%, но все пак 40% може да осигури блокираща квота в управлението на медийната група", каза по време на разговора с Mediapool Христо Грозев. Ако се вярва на думите му, при цена от 40 млн. евро, те трябва да са дали поне 16 млн. евро.

"Грозев и Хабсбург" наистина дадоха пари – 2 млн. евро, но на мен като личен заем", каза Павлов. "С лихва върху него, която тече. Парите не са върнати, вярно, но пък аз съм подал запитване до Министерството на вътрешните работи на Австрия да направи проверка за произхода на тези средства, защото тези двамата (Хабсбург и Грозев) нямат никакви пари. Откъде са ги взели? Нека да се провери", продължи той.

След като делът на Грозев и Хабсбург спада до 17%, те предприемат собствено разследване по подозрение, че Павлов чрез покупката на вестниците пере пари и подготвя източването му. Разследването е изпратено до редица държавни инстанции, включително до антикорупционната комисия в Народното събрание, която препраща документите по него в прокуратурата. Главният прокурор Борис Велчев потвърди, че има разследване.

"Разследването е на базата на официални данни, главно от Търговския регистър, проверявали сме и за връзки с офшорни компании в Кипър и другаде", поясни Грозев и каза, че са се натъкнали на редица факти, сочещи за връзки на едни с други компании на Любомир Павлов и свързани с него лица".

"И знаете ли какво стана – щом предадохме документите в антикорупционната комисия в парламента, нейният председател тогава Иван Костов бе "подхванат" с атаки във вестник "Труд", което е недопустимо за вестник, претендиращ за обективност и независимост, за какъвто го представя Павлов", продължи Грозев.

"Не виждате ли, че зад Грозев стои Пеевски и Корпоративна банка? Той изпълнява поръчки на Пеевски", контрира Павлов. Според него Грозев ползвал услугите на адвокат, който обслужвал и Корпоративна банка, Винпром "Пещера" и цигареното дружество, собственост на "Пещера".

"Очите на Цветан Василев не съм виждал, не го познавам и никога не съм разговарял с него", твърди Грозев. По този въпрос Хабсбург не каза и дума.

"Справедлив или корумпиран" е съдът?

След като спорът между съдружниците ескалира, преди седмица се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на "Труд", "24 часа" и печатната база. Според Грозев обезпечителната заповед била нужна, за да се съхранят активите на медийната група от евентуална разпродажба зад гърба му.

Съдебният изпълнител обаче установил, че вече са продадени машини от печатницата за 7 млн. лв. при реална оценка от 12 млн. лв. Попитан дали са извършени сделки с печатна техника, Любомир Павлов бе уклончив и попита: "Какво разбирате под продажба, нещата не са така, а са по-сложни" И предложи да разговаряме с адвоката на пресгрупата по този въпрос.

Той обаче изрази възмущението си от начина, по който е била издадена обезпечителната заповед от съдия Мария Георгиева. "При издаването на такава заповед се внася такса от 4% върху имуществената претенция. От страна на Грозев претенцията би трябвало да е поне върху 17% от цената на сделката, колкото му е делът. Таксата е 4%, или при стойност на сделката 40 млн. евро и при дял 17% таксата би трябвало да е няколко хиляди евро. Грозев е платил словом и цифром 15 лева държавна такса. Това какво е? И е правилно, че инспекторатът при ВСС е подхванал тази съдийка", каза Павлов.

"Радваме се, че българският съд зае страната на справедливостта и очакваме, че правата ни ще бъдат защитени", коментира Карл Хабсбург, според когото опитите за посягане над свободата на медиите в България трябва да бъдат парирани и съдът е на мястото си.

Независимостта на медиите

"Ние влязохме в сделката за вестниците и печатницата с единствената цел – да направим свободни, независими с европейско качество издания. Разбира се, като инвеститори добре знаем колко е труден пазарът и въпреки това бихме искали изданията да са печеливши. Но не бихме се намесвали в редакционната политика. Дори при трудни отношения между съсобствениците, при разум от двете страни може да се следва политика на развитие на изданията", заяви Карл Хабсбург, според когото навсякъде в Европа собствениците на медии оставят редакционните екипи да работят самостоятелно.

"За какво участват в сделката Грозев и Хабсбург? Те си знаят, но очевидно искат да спечелят от нещо, в което не са вложили и лев", възмути се Любомир Павлов.

Той отрече слуховете, че смята да препродаде пресгрупата. "Искам да развивам вестниците. "Труд" и "24 часа" са най-тиражните всекидневници. защо ще ги препродавам и на кого? Това са слухове, пускани от конкурентната пресгрупа, която седи в основата на целия спор."

"Павлов източва изданията и ги използва за лични финансови машинации", твърди Грозев и се зарича още веднъж, че няма нищо общо с групата издания, контролирани от Пеевски. Според запознати обаче представител на медийната група на депутата от ДПС е ходил в Кипър да прави разследване за офшорните компании, свързани с Павлов.

Спорът в пресгрупата продължава. Любомир Павлов е завел иск за обявяване на нищожност на участието на Грозев и Хабсбург в сделката за купуването на изданията от ВАЦ. Основание – дружеството им "БГ Приватинвест ГМБХ" дори не било регистрирано до ден днешен.

Грозев смята да заведе дело срещу Павлов за източване на "Медийна група България Холдинг", за което сега събира доказателства. "Нали затова поисках обезпечителна заповед и тя ми бе издадена", аргументира се той.

На фона на този тежък сблъсък на съдружници, който неминуемо рефлектира върху качеството на медийния продукт, институциите остават пасивни. "Това е търговски спор", каза главният прокурор Борис Велчев по повод на подадените сигнали от страна на Грозев срещу Павлов за пране на пари.

С това той изчерпа отговора доколко правораздавателните органи могат да се намесят в подобна разпра.

Споделяне

Още по темата

Още от България