Съдят надзирател заради насилие в Абу Граиб

Съдят надзирател заради насилие в Абу Граиб

Американският войник, водач на куче, който беше обвинен в злоупотреба със служебното си положение към затворници от иракския затвор Абу Граиб през 2003 и 2004 г., отива на военен съд в Мериленд, съобщи ББС във вторник.

32-годишният сержант Сантос Кардона е обвинен в нарушение на служебните си задължения, заговор и употреба на насилие за сплашване на двама затворници чрез използване на куче.

Очаква се неговата защита да пледира, че използването на кучето е било одобрено.

По информацията на ББС се очаква съдът да изслуша показанията на най-високопоставения офицер, който някога е изправян пред съда като част от съдебните преследвания, повдигнати в следствие на злоупотребите в Абу Граиб. Това е старшият офицер Маи Джен Джефри Милър, който има заповед да свидетелства пред американските разследващи органи.

Адвокатите на сержант Кардона казват, че ще го притиснат за информация относно пътуване до Ирак, който той е направил, за да съветва американските служители как по-добре да разпитват затворниците.

Те твърдят, че малко след неговото посещение, военни кучета са изпратени в Абу Граиб и одобрени за използване при разпитите на задържаните, съобщи ББС. Прокурорите обаче казват, че няма доказателства, които да предполагат, че заповедите за използването на кучета са дошли по този начин.

Делото се гледа във военната база Форт Меаде. Ако бъде признат за виновен, сержант Кардона може да получи до 16 години затвор.

По информация на ББС единият от затворниците, за които Кардона е обвинен в сплашване с куче, е иракски генерал, а за другия се счита, че е член на Ал Кайда.

Общо десет американски войници вече са осъдени за злоупотреби в затвора Абу Граиб.

Споделяне

Още от Свят