Съдят Захари Желязков и ПИБ за неосъществена сделка за "Инкомс телеком"

Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков за приватизацията на "Инкомс телеком", съобщи Дарик радио. Холдингът бе обявен за продажба за 3,6 млн. долара, а сделката бе спечелена от фирмата "ВТП инкомс". През юли 2000 г. Върховната касационна прокуратура спря продажбата.

Заедно с бившия шеф на Агенцията по приватизация Захари Желязков, пред съда са изправени и трима изпълнителни директори на Първа инвестиционна банка - Матю Матеев, Мая Георгиева и Божидар Григоров, както и кредитен инспектор. Обвинението към тях е, че като отпуснали кредита от 400 хил. долара за депозит на фирмата по приватизационната сделка, искали да набавят облага за банката. Обвиняеми са и тримата адвокати, консултирали сделката. Всички са обвинени за длъжностни престъпления при приватизацията. От обвиняемите се търси отговорност за над 52 млн. лева щети при приватизацията. Предприятието е оценено на около 20 млн. лева.

Министърът на финансите Милен Велчев предяви граждански иск за 52 милиона лева имуществени щети на държавата. Според обвинителния акт, щетите са настъпили от неплатената цена на сделката, ненаправени инвестиции и неплатени заплати за три години напред. Съдът обаче отхвърли иска на финансовия министър, защото той надхвърля рамките на обвинението. Съдът отхвърли и молбите на адвокатите делото да се гледа при закрити врати, защото приватизационната сделка все още не е приключила. При закрити врати ще бъдат разпитани само тримата изпълнителни директори на банката.

Прокуратурата твърди, че фирмата, спечелила сделката, се явява подставено лице и скрит пълномощник на банката, която искала да си купи "Инкомс". На този етап подсъдимите отказаха да дадат обяснение. Банкерите заявиха пред съда, че не разбират в какво ги обвиняват,а Захари Желязков нарече обвинението "абсурдно".

Споделяне

Още от Бизнес