Съединените щати излизат от ЮНЕСКО

Решението, което се дължи на "анти-израелската политика" на организацията, ще бележи мандата на Ирина Бокова

Съединените щати излизат от ЮНЕСКО

Държавният департамент на САЩ е изпратил официално уведомление в ЮНЕСКО за оттегляне от Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Решението влиза в сила от 31 декември, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Държавния департамент. САЩ възнамеряват да създадат своя постоянна наблюдателна мисия към организацията.

Решението не е взето с лекота и отразява нарастващите притеснения на САЩ за все повече сфери в ЮНЕСКО, които имат нужда от фундаментална реформа в организацията, както и анти-израелските пристрастия в ЮНЕСКО, се казва в съобщението.
 
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще запази статут на наблюдател в базираната в Париж агенция. 
 
Според американското дипломатическо ведомство този статут ще позволи на САЩ да продължат да предоставят своята визия и експертиза по въпроси като защитата на световното наследство и на свободата на медиите и насърчаването на науката и образованието. 
 
Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази oт своя страна "дълбоко съжаление" за решението на САЩ, определяйки го като "загуба на мултилатерализъм".
 
"Искам да изразя дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО", каза тя в изявление.
 
Бокова е в края на мандата си начело на агенцията, която трябва да избере нов генерален секретар тази седмица.
 
В началото на юли Вашингтон предупреди, че ще преразгледа отношенията си с ЮНЕСКО след решението на организацията да обяви старата част на град Хеброн на Западния бряг за защитена зона на световното културно-историческо наследство. Това решение бе определено като "оскърбление към историята" от постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, според която то "дискредитира още повече една агенция на ООН, която вече е твърде спорна".
 
Още през 2011 година САЩ отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО, като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците. 
 
Дотогава те внасяха 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията.
 
С напускането си САЩ искат да спестят пари и да протестират срещу антиизраелската по тяхно мнение позиция на ЮНЕСКO, oтбелязва списание "Форийн полиси". 
 
Американският президент Доналд Тръмп вече се обяви срещу дисбалансите във финансирането на институциите на ООН. Към момента САЩ осигуряват 22% от редовния бюджет на организацията и 28% от средствата за мироопазване. 
 
Миналата година и Израел прекрати сътрудничеството си с организацията заради нейна резолюция, която го разкритикува за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.
 
В момента организацията в процес на избор на нов генерален секретар. Кандидатите за поста са бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и бившата министърка на културата на Франция Одри Азуле.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят