Сагата със СРС-та влезе в предварителния доклад на ОССЕ за вота

Мисията наблюдатели прави медиен мониторинг на телевизии и вестници у нас

Сагата със СРС-та влезе в предварителния доклад на ОССЕ за вота

Скандалът с подслушванията в България и опасенията от намесата на МВР в изборния процес са намерили място в предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочните избори у нас, които ще се проведат на 12 май. Документът е публикуван в четвъртък на интернет страницата на ОССЕ.

„Няколко политически партии поставиха под въпрос  ролята и участието на МВР в политическия живот и изборния процес”, пишат в предварителния си доклад наблюдателите от ОССЕ.

Те цитират, че в края на март лидерът на БСП Сергей Станишев предостави на главния прокурор сигнал за схема за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и журналисти. „Според Станишев отговорността лежи върху бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който понастоящем е председател на предизборния щаб на ГЕРБ”, отбелязват наблюдателите, които преразказват разкритията на главния прокурор Сотир Цацаров, за установеното незаконно подслушване и обобщават, че няколко партии са призовали дясната ръка на Борисов да подаде оставката си.

От ОССЕ отбелязват още, че наблюдателите им са констатирали неспазване на закона от страна на някои частни медии. Организаицията смята, че де факто по-голямата част от медийното отразяване на партии и политически сили е срещу заплащане. 

„Някои частни електронни и печатни медии продължават да не обозначават по ясен и подобаващ начин заплатеното отразяване, като по този начин потенциално заблуждават аудиторията относно естеството на репортажите”, констатират наблюдателите.

От Мисията уточняват в предварителния си доклад, че за да оценят провеждането на предизборната кампания в медиите сами са започнали медиен мониторинг на някои телевизии, радиа и вестници. От 19 април ОССЕ следят по количествени и качествени признаци най-гледаното време на четири ТВ-канала: БНТ, бТВ, Нова телевизия и ТВ7. От мисията уточняват, че са започнали мониторинг на две радиа – БНР и Дарик, както и на три вестника – Телеграф, 24 часа и Стандарт.

ОССЕ отбелязва и „политическия контекст”, който е фон на предстоящите предсрочн избори. „Протестите, които започнаха в края на януари 2013 г., доведоха до самозапалването на шестима души в рамките на две седмици през февруари и март, както и на няколко ранени граждани и полицаи,” пише в документа.

Фокусът на предизборната кампания досега бе върху социални и икономически теми като бедността, безработицата, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, констатират наблюдателите.

„Въпреки това някои от политическите партии основаха предизборните си програми на националистически теми, използвайки на места подстрекателска и ксенофобска реторика. Съществуват опасения за купуването на гласове, като някои от събеседниците заявиха, че ромското население продължава да бъде най-уязвимата група,” посочват още наблюдателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България