Сагата “Софийски имоти” ще продължи още четири години

Близък до Фандъкова застана начело на скандалната фирма

Сагата с бъдещето на скандалната общинска фирма “Софийски имоти” се очертава да  продължи трети пореден мандат в Столичния общински съвет (СОС). От 2003 г. фирмата се преструктурира, като до момента не е направено нищо по въпроса, с изключение на един правен анализ от 2008 г. Той обаче отлежава  в Столичната общинска агенция за приватизация и не е одобрен от СОС.

До две седмици ще стане ясно дали ще се прави актуализация на стария правен анализ или ще се изготви нов, каза в четвъртък Валя Чилова, съветник от ГЕРБ, която е и член на надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация. След като той бъде готов, ще се направи структурен доклад за дружеството като имотите ще се разделят на три групи -  за продажба като обособени части, за инвестиционни цели на общината за изграждане на детски градини и училища например, и тези, които остават в смесените дружества.

Този доклад трябва да бъде одобрен от СОС и след това решенията да бъдат изпълнени. Според Чилова този път 4-годишният мандат ще им стигне, защото имало консенсус по въпроса между политическите сили.

“От 2003 г. сме в проучвателен период на “Софийски имоти”. За сравнение “Лемън брадърс” фалира и разпродаде активите си за три месеца и половина, които са на стойност колкото брутния продукт на страната”, каза Владимир Каролев от НДСВ. Той, БСП и Синята коалиция  призоваха да не се отлага взимането на решение и да не се харчат излишни пари за нови правни анализи. До решение обаче не се стигна.

Вместо това СОС направи поредната смяна в директорския борд, като подмени близкия до бившия шеф на СОС Андрей Иванов изпълнителен директор Камен Манев с Деян Цветков, номинация на Йорданка Фандъкова.

Камен Манев обаче остава представител на общината в ръководството на концесионера “Софийска вода”. Нямаме решение дали ще бъде сменен от там, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС.

Новият шеф на скандалното дружество Деян Цветков досега е бил директор на дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки" в Министерството на образованието.

Другият сменен от директорският борд е Георги Гегов, който ръководи дружеството в България за реализация на газопровода "Южен поток". На негово място влиза Полина Витанова, представена като "юрист, който е работил в сферата на управлението на имоти".

Официално Манев и Гегов напускат директорския борд по лични причини. Те подадоха оставки след смяната на Андрей Иванов.

Точно преди смяната на Иванов пък оставка подаде и директорът на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, който заемаше поста в продължение на почти 13 години. Кой ще го наследи все още не е решено, казаха от ГЕРБ. Очевидно двете лобита в управляващата ГЕРБ – на Андрей Иванов и на Йорданка Фандъкова не могат да се разберат, коментираха съветници от опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?