Сагата "Техномаркет" срещу "Глориент" в Благоевград е на път да приключи

Сагата "Техномаркет" срещу "Глориент" в Благоевград е на път да приключи

Съдия Владимир Ковачев от Окръжния съд-Благоевград обяви, че до месец ще произнесе своето решение по съдебната сага между веригата на Делян Пеевски "Техномаркет" и компанията "Глориент". Магистратът обяви, че смята спора за изяснен, съобщи правният сайт "Де факто".

Спорът между двете компании датира от началото на м.г., когато "Техномаркет" спира да плаща наема за 18 магазина и складове, собственост на "Глориент". Това съвпада с придобиването на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт" на Делян Пеевски. В отговор "Глориент" завежде редица дела за опразване на помещенията, тъй като търговската верига отказва да ги напусне.

"Техномаркет" на свой ред заведе дела в редица градове на страната, с които претендира, че са нищожни договорите за покупка на самите магазини на "Глориент". Сделката бе сключена през 2006 г.

Търговската верига на Пеевски вече загуби на първа инстанция едно от делата за нищожност на договорите за покупка на магазините – това в Русе. Преди това Софийският градски обяви, че "Техномаркет" трябва да опразни магазина в Благоевград, защото не е плащан наемът. Сега съдът в Благоевград трябва да реши дали "Глориент" притежава този магазин по силата на валиден договор.

Заседанието на съда в Благоевград бе очаквано с интерес, тъй като съдът бе наредил принудително довеждане под конвой на главния счетоводител на "Техномаркет" Димитър Петрушев, припомня "Де факто". Той не се яви в съдебната зала през март, въпреки че бе редовно призова. Не се яви и в петък. Оказа се, че разпореждането за принудителното му довеждане е отменено, след като Петрушев изпратил болничен лист.

Неоткриваема се оказа и бившият шефка на продажбите в "Техномаркет" Маргарита Богатинова, която бе поискана за свидетел от адвокатите на компанията на Пеевски. Защитата на "Техномаркет" обаче продължи да настоява на изслушването на главния счетоводител, без да се ангажира да го доведе. Съдът все пак реши да заличи двамата като свидетели заради трудностите по намирането им.

Споделяне

Още по темата

Още от България