Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съгласие за повишаване на минималния осигурителен доход

18 коментара
Съгласие за повишаване на минималния осигурителен доход
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри във вторник 32 мерки, които ще залегнат в антикризисната програма на правителството. Програмата ще бъде разгледана на заседанието на кабинета в сряда.

Сред приетите с консенсус мерки от социалните партньори са създаване на процедури за ускорено възстановяване на ДДС и изграждане на единна национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта. Тристранката одобри още да се въведе ограничение на приемането на работници от страни извън ЕС.

Сред мерките, приети от съвета, са увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари догодина от сегашните 260 лв. на 420 лв., вдигане от две и половина на три минимални работни заплати на максималния размер на гарантираните вземания за работниците при несъстоятелност на работодателя.

Въпреки че за много от мерките социалните партньори намериха общ език, синдикатите останаха недоволни, че не се постигна консенсус по предлаганите от тях предложения за защита на доходите и покупателната способност.

Не бе прието изготвянето на механизъм за определянето на минимална работна заплата, обвързан с линията на бедност и средната работна заплата за страната, както и официалният праг на бедността да се прилага като основен критерий за целите на социалното подпомагане. Отхвърлено бе искането да има необлагаем минимум в подоходното облагане вместо предлаганото ново намаление на осигурителната вноска, което на практика означава плоският данък да се замени с прогресивен с двустепенна скала.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който е председател на тристранния съвет, заяви, че одобрените стабилизационни мерки веднага ще влязат в антикризисната програма на правителството.

"Разбира се, тази програма е различна от управленската програма на кабинета, защото кризата все пак ще има край", подчерта той и допълни, че на тази база работната група към НСТС ще продължи да се среща и да обсъжда нови предложения.

Приетите мерки, които са обвързани и с конкретни срокове, предвиждат до 1 ноември да се преразгледа Националният план за действие по заетостта, така че пари да бъдат насочвани към реални и обществено полезни програми с доказан ефект. Ще бъдат преразгледани и социалните програми.

Социалните партньори намериха съгласие и за свиването на държавната администрация, за оптимизиране на функциите в държавните структури, за облекчаване на процедурите по административно обслужване, за да има по-благоприятна бизнес среда. Партньорите одобриха намаляването на броя на регулативните режими.

Сред мерките е записано и предприемането на стъпки за ускореното приемане на България в еврозоната, мобилизиране на средствата от ЕС в отговор на кризата, изграждане на адекватни системи за управление и контрол за ефективно разходване на средствата от структурните фондове.

Заплатите в бюджетната сфера ще се определят в зависимост от възможностите на бюджета, икономическия растеж и инфлацията, се съгласиха участниците в съвета.

Предвижда се намаляване на корпоративната задлъжнялост, включително и на междуфирмената чрез ускоряване на съдебните производства по несъстоятелност, по-опростени и бързи процедури и въвеждане на механизми за изчистване на задълженията чрез клиринг и изграждане на пазар на дългови инструменти.

В мерките е записано още, че до края на ноември трябва да се създаде механизъм за ограничаване на възможностите на финансовите институции едностранно да променят условията по предоставените кредити.

Предвижда се още да има засилен контрол по средствата, отпуснати от Българска банка за развитие към търговските банки, за да може бизнесът да ползва по ефективно кредитирането за дейността си.

През първото полугодие на следващата година се предвижда да се приемат промени в Закона за обществените поръчки, с които се цели да се облекчат процедурите.

До лятото на следващата година трябва да се приемат закони за регулиране на надомния труд и дистанционната работа и за дейността на агенциите за временна заетост, е записано още в антикризисната програма на правителството, одобрена от НСТС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Карина
  #19

  еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, земеделски производители, тютюнопроизводители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност; нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители; лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, застрахователни агенти по чл. 164; извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с ЕИК по регистър БУЛСТАТ

 2. Карина
  #18

  и възможностите и че всичко е изцяло за тяхна сметка, като начало увеличение на осигуровките със 75 % чрез вдигане на минимума от 240 на 420лв. Добър старт и за желаещите да започнат някакъв дребен бизнес или нещо допълнително да заработват.

 3. 07
  #17

  да си оди в САЩ

 4. Пиночет
  #16

  говеда държавни , да не може човек да се осигурява или не и то на каквато сума пожелае? Защо ,говеда глобални ,държите толкова да преразпределяте чуждите пари?

 5. браво
  #15

  ако си спомняте какво направи муравей радев с тях когато дойде на власт(добре че беше татарчев та оспори и в крайна сметка беше отменена неговата дивотия спрямо тези хора) сега и дянков върши същата простотия ами това са много избиратели от 260 не на 280 не на 300 не на 320 не на 360.... ами на 420лв. така прави само глупака и си печели врагове до гроб спомням си костов вечерта след изборите как се чудеше от къде му е дошло ами от муравей....

 6. Томов
  #14

  Като вдигнеш осигурителната тежест на малкия бизнес и свободните професии, само ще пратиш тия хора или на борсата, или в сивата икономика. Ако си мислиш че с евтини хватки ще повишиш събираемостта на осигуровките, просто забрави. Това е най-тъпото възможно решение за повишаване на събираемостта на осигуровките. Напротив - ако се намали осигурителната тежест голяма част от сивата икономика може да бъде стимулирана да излезе на светло, от което ще се увеличи обемите и приходите от ДДС, данък общо доход,

 7. 07
  #13

  бангьоз - май е турска дума и значи гледа мене, вижда тебеДа пази Господ, но този хептем през просото е подкара.и каква му е целта : Ще поседи тук, ще експериментира, и после беж да го няма в някоя световна банка , но в СV му ще пише - 2 г. зам. премиер в БГ..А ние нещастните петкановци ще размазваме сопо.и и сълзи след него..За протокола - на изборите бях за гъби..макар Карина да ме убеждаваше в ползата от № 19 -е видя че прогнозите ми се сбъднаха..но аз не вадя нож на умряло куче..

 8. dedov
  #12

  дае закрие и някой да се сети че може и здравната каса да се закрие и това да се замени с осигурителна банка която ще изплаща пенсии и др но по банков пьт а не чрез пощата и тогава могат да се освободят поне 100000000 ,лв паразитни разходи а наздраве

 9. Карина
  #11

  "Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса.Облекчаване на данъчните и осигурителни режими с цел увеличаване на разполагаемите доходи и стимулиране на икономическата активност на граждани и бизнес. " -предизборна програма на Гербуправленска програма- І-ва мярка в тази посока вдигане със 75% осигурителната тежест на самоосигуряващите, за отскок :))))

 10. Карина
  #10

  пак ще има сърдите физиономии и рев, че се правят "номерца"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.