Нона Караджова като Дядо Коледа

Съгражданите на премиера с рекордна евроинвестиция във ВиК-мрежата

Докато в Банкя се наливат 74 млн. лв., една трета от София е без канализация

Екоминистърът връчи на столичния кмет ВиК договора за Банкя. Сн: Асен Панов

Рекордните над 6000 лв. на един жител ще бъдат налети във ВиК-мрежата на Банкя. Това стана ясно във вторник при подписването на договора за 74 млн. лв. между Столична община и Министерството на околната среда и водите.

"С подписването на днешните договори постигаме договаряне на средствата в сектор "Води" по оперативната програма "Околна среда" от 108%. Това е добре свършена работа от общините, министерството, ВиК дружествата и всички наши партньори", каза министърът на околната среда Нона Караджова.

"Изключително съм благодарна на министър Нона Караджова, която тези дни върви като Дядо Коледа из страната и раздава пари. Това са безвъзмездни европейски средства", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Необяснимата щедрост изиспана върху родния град на премиера е в рязък контраст на европейските изисквания. Според тях  инвестицията на един жител във водна инфраструктура не трябва да надвишава повече от 1000 лв. на човек, а ведомството на Нона Караджова само въведе по-рестриктивни условия ограничавайки я на 700 лв. Това стана след като в края на управлението на тройната коалиция Европейската комисия замрази парите за България заради нереално скъпите водни проекти за селски общини, управлявани от ДПС.

На въпрос защо се пренебрегва този европейски индикатор министър Караджова отговори на Mediapool, че “ако прочетете 150-те страници указания ще разберете за какво става въпрос. Едно е да строите колектори, друго е да строите сградно-канализационно отклонение, трето е да строите канализационен главен колектор. Това са съвсем различни неща, така че например ако сметнете за Владая колко жители са, ще паднете много под това.”

При разгара на скандала с надутите цени на водните проекти по времето на тройната коалиция обаче Карстен Расмусен, зам.-директор на звено "България" в генерална дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия обясни, че финансов индикатор за България за инфраструктурата за питейни и отпадъчни води е максимум 500 евро, или 1000 лв. на жител, като в някои от случаите този показател е надминат десетократно. Това е причината Брюксел да поиска преразглеждането на тези проекти и временно да спре плащанията, каза още Расмусен през лятото на 2009 г.

Банкя не успява да бие Люляково

Все пак водният проект на Банкя не успява да бие рекорда на тройната коалиция за ВиК- мрежата на село Люляково, община Руен, за 40.5 млн. лв, което се пада по 12 800 лв. на жител или близо 13 пъти над допустимата граница, докато съгражданите на премиера превишават европейския индикатор едва шест пъти. След идването на ГЕРБ на власт проектът в Люляково беше преработен, а част от дейностите по него бяха  анулирани, защото се оказаха ненужни. Нещо повече имено министър Караджова прекрати част от безумно скъпите водни проекти на ДПС.

Сега обаче срещу 74 млн. лв.в Банкя ще бъде направен ремонт на 12 км водопроводна мрежа и около 3 км сградни отклонения. Ще бъде рехабилитирана и 14 км канализационна мрежа и ще се изгради още около 23 км нова канализация. Ще бъдат направени и 1276 броя сградни канализационни отклонения.

Освен Банкя, проектът за 74 млн. лв. обхваща още и кварталите на Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, като всичките се намират в столичния район Банкя. Населението обхваното от проекта е 12 000 души.

След реализацията на проекта до половината от населението в района ще бъде включено в канализационната мрежа и пречиствателната система, отбеляза министър Караджова. По думите ѝ към настоящия момент само една пета от населението има канализация.

Обновяването на ВиК мрежата на Банкя трябва да приключи до края на 2014 г.

Една трета от София е без канализация

Докато жителите на Банкя ще се радват на подобрено качество на водоснабдителните услуги, около една трета от столичани ще продължават да ползват септичните си ями поради липса на канализация. Сред тях са т.нар. баровски квартали като Драгалевци, Бояна и Симеоново, където живеят бивши премиери.

“Около 30% от територията на Столична община е без канализацияи това е най-важният проблем за хората, които са потърпевши”, каза Фандъкова.

Освен за Банкя тя подписа още два договора по оперативна програма “Околна среда”. Единият е за 34 млн. лв. за изграждане на дубльор на ляв Владайски колектор, който обхваща 200 000 души население.

Другият е за 5.6 млн. лв., предназначени за подмяна на ВиК-мрежа от бул.”Сливница” в участъка от улица “Минск” до бул.”Панчо Владигеров”. По него ще бъдат подменени около 3 км водопровод и ще бъде изградена 4 км канализационна мрежа.

Във ВиК в София са инвестирани над 100 млн. лв.

Два европейски проекта във водния сектор е изпълнявала Столична община до момента. Най-голямият, който приключи в края на 2011 г., беше за водния цикъл на София за 57.5 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА.

Другият за 10.5 млн. лв., който се изпълнява в момента е по оперативна програма “Околна среда”. По него ще бъдат изградени четири канализационни колектора в район Овча купел, като до момента са изплатени над 6.7 млн. лв., показва справка в информационната система за еврофондовете ИСУН. Проектът трябва да приключи през април 2013 г.

"За последните 5 години имаме изградени 64 км нова канализация и подменени около 200 км водопроводи. Само тази година изграждаме 20 км канализация, подменяме 37 км водопровод”, отчете къде са отишли парите Фандъкова.

Столичният кмет обеща след две години да има изцяло изградена канализация в "Горубляне", "Надежда", "Овча Купел" и Горна Баня, а Симеоново и Суходол да имат канализационни колектори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес