Сайт на агенция "Архиви" представя материали за спасяването на българските евреи

Агенция "Архиви" представи в понеделник сайтът "Еврейската общност в България", събрал стотици оригинални документи за спасяването на българските евреи през втората световна война с амбицията да покаже фактите такива, каквито са оцелели в пожълтелите страници.

"Надеждата ни е, че сайтът ще даде възможност на всеки, който прочете оригиналните документи от епохата, да изгради сам своето мнение по въпроса за спасението на българските евреи", заяви председателят на агенцията Мартин Иванов при представянето на проекта в понеделник.

Сайтът е подготвен в рамките на националното отбелязване през 2013 г. на 70-годишнината от спасяването от гибел на 48 398 евреи и Европейската година на гражданите.

Публикуваните 540 документа, подбрани от 500 хиляди архивни материали, са от фондовете на Министерския съвет, Народното събрание, Дирекция на полицията, Министерството на вътрешните работи и народното здраве, Дирекция по вероизповеданията, Комисарството по еврейските въпроси и личните фондове на Димитър Пешев и Христо Пунев в Централния държавен архив. По думите на Иванов в момента сайтът съдържа 140 снимки и библиография, но амбицията е той да бъде разширен с още материали.

"Дебатирайки кой, защо и доколко спасява българските евреи историци, журналисти и политици често забравят пред колко труден избор са били поставени всички онези, които се обявяват в защита на евреите. От Димитър Пешев, митрополит Стефан и Елин Пелин до членовете на съюзите на писателите, адвокатите и дори фризьорите. Рискувайки своята кариера, а може би и своята сигурност, тези доблестни българи не заглушават гласа на съвестта си. Подобни думи сигурно биха звучали патетично, ако такава смелост бяха проявили и на други места в Европа. В болното време на Втората световна война обаче единствено българите и датчаните поеха риска да спасят своите еврейски общности. Именно на паметта на тези знайни и незнайни българи е посветен новият сайт на Държавна агенция "Архиви", заяви Мартин Иванов.

Сайтът представя информация за интеграцията на еврейската общност в българското общество преди началото на Втората световна война, действията на законодателната и изпълнителната власт при решаването на "Еврейския въпрос" в страната през 1940-1944, протестите на цялата българска общност в подкрепа на нейните съграждани евреи. Като нов момент Мартин Иванов открои документите, свидетелстващи за спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати.

"Спасяването от гибел на 48 398 човешки живота е уникално постижение на един достоен народ. Наред с гордост от миналото обаче, то трябва да ни накара да се замислим как днес ние, децата на десетките български праведници на света, възприемаме другите и различните от нас. Не се заблуждаваме, че би могъл да даде окончателен отговор на горещо дискутираните днес въпроси. Дали царят, депутатите, Светият синод, Компартията или гражданското общество спасиха евреите? Дали те изобщо бяха спасени или просто някак си оцеляха? Дали бе възможно да бъдат съхранени и 11-те хиляди евреи от т.нар. нови земи във Вардарска Македония и Егейска Тракия?", заяви още Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?