Сайт събра 40-годишната история на проекта АЕЦ "Белене"

Проектът от 1982 г. за първата АЕЦ "Белене", сн. архив Булатом

Сайт, на който е събрана 40-годишната история на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", различните решения на Министерския съвет за това време, проведени конкурси, ценовите оферти за последния вариант, неговите технически характеристики, управлението на радиоактивните отпадъци, въздействието върху околната среда и лицензионните режими, пусна Българският атомен форум ("Булатом").

Лобиращата за ядрената енергетика организация посочва, че е създала сайта, за да има публично-достъпна информация за историята, характеристиките и перспективите на този проект.

АЕЦ "Белене" в момента е в пряка конкуренция с намеренията на правителството в оставка на Бойко Борисов да се строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", за който се смята, че може да бъде изграден с доставеното вече оборудване за АЕЦ "Белене". Такъв доклад прие кабинетът в средата на януари 2021 г. В него обаче е заложена и възможността новата площадка край Козлодуй да е с американски малки модулни реактори. В същото време енергийното министерство не е прекратило обявеният още през май 2019 г. конкурс за стратегически инвеститор. В него последно останаха да се състезават руската "Росатом" чрез дъщерната ѝ компания "Атоменергопром", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, както и френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик". С последните две "Росатом" сглоби алианс, но нито един от кандидатите не може да се запознае с пълната документация на проекта, заради мерките срещу Covid-19, за да подаде ценова оферта. Последно енергийният министър Теменужка Петкова обясняваше, че търсената стойност на АЕЦ "Белене" е 10 млрд. евро. Сайтът на "Булатом" припомня, че предложената от "Росатом" в предишния търг цена бе близо 4. млрд. евро, но без в нея да се включва оскъпяването заради дългия строеж. Именно за ескалацията не бе постигнато съгласие, но руснаците дадоха и фиксирана цена от 6.3 млрд. евро, която не се хареса на Борисов и през февруари 2012 г. ядреният строеж бе прекратен, за да се търси сега нов инвеститор.

От "Булатом" обясняват пускането на сайта с това, че за проекта за изграждане на ядрена мощност на одобрената нова площадка край Козлодуй има пълна информация на сайта на проектната компания "АЕЦ Козлодуй нови мощности", докато такава липсва за проекта за АЕЦ "Белене".

Представената информация е базирана само на публично достъпни източници и обхваща проекта за АЕЦ "Белене" от неговото стартиране до момента, поясняват от организацията. "Планираме платформата да бъде "жива" и да бъде актуализирана с информация за бъдещото развитие на проекта, допълват от атомния форум.

Сайтът има и английска версия, за да дава информация и на заинтересовани страни от чужбина.

Споделяне

Още от Бизнес