Сайт сравнява таксите на българските банки

Сайт сравнява таксите на българските банки

Сравняването на събираните от българските банки такси за откриване и обслужване на банкови сметки и дебитни карти, както и даваните от тях лихви по депозити е възможно през платформата за безплатно създаване на документи – Pisar.bg. Това съобщиха от Фондация "Граждани срещу бюрокрацията“, която се похвали, че с новата онлайн услуга е изпреварила БНБ, която по силата на евродиректива трябва да създаде база за сравнение на тарифите на отделните банки.

На страницата потребителите могат да сравнят таксите за откриване и обслужване на банкови сметки на физически и юридически лица, дебитни карти, банкови преводи, както и лихвите по срочни депозити.

Очаква се в близките дни да се предложат нови възможности за сравнение.

“В последните години има тенденция в намаляването на лихвените проценти по кредитите, а това намали приходите на банките. Това ги принуди да увеличат таксите за обслужване. Доста често хората не знаят какви такси им вземат на месец, както и къде може да бъде по-изгодно да държат парите си. Именно това цели инициативата - да информира гражданите”, коментира Стефан Христов, създател на Pisar.bg.

Този сайт е основен проект на фондация "Граждани срещу бюрокрацията", чиито основни каузи са намаляването на бюрократичната тежест над гражданите и бизнеса и на консумацията на хартия.

Oт началото на годината, чрез Pisar.bg, фондацията е помогнала на почти един милион души, като почти 5% от всички новорегистрирани фирми са регистрирани с документи от сайта.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?