Сайтът на британския кабинет помести петиция за Майкъл Шийлдс

Сайтът на британския кабинет помести петиция за Майкъл Шийлдс

Премиерът на Великобритания Тони Блеър разреши публикуването на сайта на правителството на петиция с искане българските власти да проведат ново разследване на случая с Майкъл Шийлдс, пише “Ливърпул дейли поуст”, цитирани от Kafene.net. Британският футболен фен бе осъден преди две години за опит убийство на бармана Мартин Георгиев в българския курорт Златни пясъци.

Това се случи точно преди финала на Шампионската лига Милан – Ливърпул, който се игра в Истанбул.

В петицията се призовава британският кабинет да убеди българското правителство да поднови следствието на инцидента. Едно от исканията е полицията в Ливърпул да разпита нови свидетели на случилото се. До този момент 1376 британски граждани са се подписали под документа.

Проверка на Mediapool установи, че петицията в рамките на новата програма за провеждане на електронни петиции на правителствения сайт. Информацията за посетителите е, че всеки посетител е “добре дошъл” да подписва и създава петиции.

Инициатор на петицията е общинският съветник от Ливърпул Джо Андерсън. Пред вестник “Ливърпул дейли поуст”, цитиран от Kafene.net , той заяви: "Надявам се, че това отразява факта, че правителството разбира дълбочината на чувствата на хората в Ливърпул, че едно невинно момче е вече втора година в затвора, докато виновникът се разхожда на свобода."

През октомври 2006 министърът за Европа Джеф Хун се оплака пред българското правителство, когато то направи рязък завой и промени обещанието си да позволи на Шийлдс да излежи присъдата си във Великобритания. София тогава реши, че най-напред трябва да бъде изплатена пълната глоба, наложена на Шийлдс от съда, преди да позволи това да стане.

Преместването на Шийлдс беше резултат от продължили месеци преговори между представители на двете страни. Най-накрая Шийлдс беше прехвърлен в британски затвор през ноември. Сега той в затвора Хиндли в Уигън.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?