Сайтът на парламента се превръща във Facebook за депутати

Народните представители сами ще управляват профилите си

Сайтът на парламента се превръща във Facebook за депутати

Интернет страницата на Народното събрание може да се превърне във своеобразен парламентарен Facebook, като всеки депутат сам да може да управлява профила си и да го модерира. Такава идея разработват в момента от ръководството на парламента, научи Mediapool.

В момента сайтът на Народното събрание няма почти никакви възможности, освен функцията за директно онлайн предаване на дебатите в пленарна зала. В правилника за дейността на НС залегна възможност парламентарните комисии да могат да излъчват заседанията си в реално време. Това обаче не е задължително за всички, а само за новосъздадената комисия за гражданско общество, която вероятно ще бъде оглавена от Мая Манолова.

“Така или иначе ще се наложат промени в страницата – затова е добре, когато предвиждаме пряко излъчване на комисиите, да предвидим и събирането на видеоархив”, разясняват народни представители.

Освен това се обсъжда, след като веднъж заседание на комисия бъде записано, освен в архива на парламента, то да се качва и в мрежата за видеосподеляне YouTube. “Така може да привлечем млади симпатизанти и хора, които се интересуват от работата ни. Или дори можем да ги накараме да се интересуват”, разсъждават депутати.

Към момента законодателите нямат възможност да правят нищо в профилите си, но занапред и това може да се промени, като се даде възможност за всеки народен представител сам да редактира профила си. Там автоматично се генерират основни биографични данни, брой комисии, в които участва депутатът и какви проектозакони е внесъл.

“Искаме всеки да може сам да посочва неща, които му се струват важни – ето, Мая Манолова иска да дава отчет за това как използва 2/3-ти над заплатата си, трябва да има такава възможност”, коментираха източници от Mediapool от мнозинството.

Първоначално се е обсъждало гражданите също да могат също да пишат в отделни секции на парламентарния сайт, но засега това отпада:“Твърде е вероятно да ни пишат само глупости и в общи линии да отнесем по някоя псувня”, прогнозират депутатите.

В заданието за новия сайт ще има изискване предоставената възможност за обратна връзка с избирателите да е съчетана с филтър за нецензурните обръщения. Ако такъв начин не се измисли, комисията по гражданско общество, която ще се занимава с всички щения на НПО-та и отделни граждани, ще поеме функцията на посредник.

Споделяне

Още от България