Сайтът "Уикилийкс" работи с нов домейн, Франция иска да прекрати хостинга

Сайтът "Уикилийкс" бе принуден да смени уеб адреса си, след като два американски интернет доставчици отказаха да го поддържат през последните два дни.

След шест часа без достъп до сайта wikileaks.org, се премести на wikiLeaks.ch.

Доставчикът на домейн имена в световната компютърна мрежа EveryDNS.net прекрати услугата за "Уикилийкс". Американският доставчик съобщи че WikiLeaks.org е станал мишена на многократни хакерски атаки, целящи да блокират достъпа на потребителите до уебсайта.

"Това заплашва сигурността на инфраструктурата на EveryDNS", обяснява доставчикът решението си да лиши от услугите си "Уикилийкс".

В сряда пък корпорацията Amazon.com, която предоставяше сървърите си на "Уикиликс", също прекрати услугата. От корпорацията определиха като "неточни" твърденията, че компанията е прекъснала деловите си отношения с "Уикилийкс" поради натиск от Вашингтон или поради масирани атаки, блокиращи достъпа до уебсайта. Според разпространено изявление на компанията услугата е отказана, защото "Уикилийкс" е нарушила условията за обслужване.

В същото време френският министър на икономика и финансите Ерик Бесон поиска страната му да прекрати хостинга във Франция на сайта "Уикилийкс". Сайтът се хоства в Северна Франция от сървъра OVH, след като Amazon.com прекрати услугата.

Френското министерство на икономиката и промишлеността е поискало от специализирания общ съвет за промишлеността, енергетиката и технологиите да определи възможно най-бързо средствата, с които да се прекрати хостването на "Уикилийкс" във Франция.

"Тази ситуация е неприемлива. Франция не може да хоства интернет сайтове, които нарушават тайната на дипломатическите отношения и поставят в опасност хора, защитавани от дипломатическа тайна", се казва в писмо, адресирано от Бесон до зам.-председателя на съвета.

"Не можем да хостваме интернет сайтове, определяни за престъпни и отхвърляни от други страни заради посегателствата върху основните права", пише Бесон, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?