Съкращават се 42 паралелки в средните училища

Заради малък брой желаещи да се обучават, се закриват 28 профилирани паралелки и 14 професионални паралелки в страната. При първото класиране за прием в държавните и общински училища кандидатите да учат съответната специалност са били много по-малко от 18. Това съобщи в понеделник Милка Коджабашиева, директор на дирекция "Координация и контрол на средното образование" в Министерството на образованието и науката, след среща във ведомството с началниците на регионалните инспекторати по образованието. Обсъден е бил приемът на ученици след седми и осми клас в страната. 

Така общо утвърдените профилирани паралелки са 755, а професионалните – 305, допълни Коджабашиева.

Тя припомни, че в понеделник излизат и резултатите от второто класиране за прием след седми клас в гимназиите и на 17 и 18 юли предстои записването на приетите ученици. Коджабашиева отбеляза, че за свободните места за третото класиране учениците ще подават отново заявления, като могат да пренареждат желанията си, но само за свободните места.

Тези заявления ще се подават на 24 и на 25 юли, а записването ще приключи на 30 юли. Списъците на записаните учениците и броят на незаетите места след третото класиране ще бъдат обявени на 31 юли.

Малък е броят на местата, които са коригирани в приема в резултат на записване на ученици с хронични заболявания и със специални образователни потребности, каза още експертът. По думите ѝ, в профилираните паралелки с прием след седми клас са записани 64-ма такива ученици в страната и 140 - в професионалните паралелки след седми. След осми клас в профилирани паралелки са записани 14 ученици с хронични заболявания, а в рофесионалните - 142 ученици.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?