Съкращения и намалени заплати заради повишаването на осигуровките

Голяма част от работодателите смятат, че повишаването на осигурителната тежест с три процентни пункта от догодина ще рефлектира негативно на бизнеса им. 54% от от ръководителите на фирми, членуващи в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заявяват в анкета на работодателската организация, че решението за повишение на вноската ще навреди сериозно на бизнеса им.

Близо половината – 46 на сто от анкетираните, смятат, че ще имат известни трудности, но ще намерят начин да се справят. Нито една от запитаните компании не е отговорила, че това решение няма да се отрази на дейността ѝ.

За да запазят икономическата си дейност, фирмите планират да съкратят работници и служители (71 процента) и да намалят заплатите (72 процента), да прекратят частично или напълно дейността на фирмата си (2 процента) или да изнесат дейността си зад граница (3 процента). Сборът на процентите е по-голям от сто, тъй като някои компании са дали по два отговора на този въпрос, уточняват от КРИБ.

98% процента от анкетираните членове на КРИБ отговарят, че служителите им не са информирани и консултирани от синдикатите за искането да им бъдат намалени доходите поради увеличаване на личната им осигурителна вноска.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?