Съкращения сред инспекторите на екоминистерството

Администрацията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде намалена със 101 души, като основните съкращения ще се паднат на контролните органи на ведомството - Изпълнителната агенция по околна среда, в регионалните екоинспекции, дирекциите на националните паркове и басейновите дирекции. Това реши правителството в четвъртък, когато бе одобрена промяна в устройствения правилник на МОСВ.

Централното управление на министерството ще се свие с 19 щатни бройки, докато органите, които контролират предприятията и общините дали спазват екоизискванията, ще намалеят с 82 щата.

Според пресцентъра на министерството, съкращенията се предприемат заради исканията на финансовото ведомство за намаление на разходите в бюджета. Намалението на щата обаче нямало да попречи на контролните функции на МОСВ, тъй като не ставало въпрос за освобождаване на хора.

Щатът на ековедомството бе увеличен значително в края на мандата на предишния кабинет “Сакскобургготски“ след настояване на Европейската комисия за засилване на административния капацитет на министерството, което тогава трябваше да започне да управлява втората по големина на бюджета оперативна програма, финансирана от еврофондовете.

Съгласно изменението на устройствения правилник, екоминистърът ще контролира пряко работата на финансовия контрольор, който минава на негово подчинение.

Споделяне

Още от България