Съкращенията в държавния апарат заложени в бюджета за догодина

До 30 юни следващата година всички държавни ведомства, включително и общините да делегираните от държавата дейности трябва да извършат съкращения на числения състав с не по-малко от 12%. Това записаха депутатите, които приеха в сряда на второ четене текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет.

Парламентът не успя да приеме докрай тестовете от проектобюджета, въпреки че това бе заложено в програмата му. В късния следобед на депутата от ОДС Ясен Попвасилев му прилоша в пленарната зала и след настъпилата суматоха и оказването на първа помощ от множеството депутати с лекарски дипломи, заседанието бе прекратено. Довършването на гласуването по текстовете от бюджета е планирано за четвъртък.

Изключение се прави за творческия персонал в културните институти, но не бе прието съкращенията да отминат научно-изследователския състав в научните институти. Съкращения в същия размер са предвидени и за НЗОК и НОИ.

Не бе прието предложението на независимия депутат Лъчезар Иванов да се закрият безмитните магазини. Отхвърлено бе и предложението на ОДС общините с по-големи приходи да определят по-високи заплати на административните служители .

Прието бе допълнително финансиране на отдалечените училища, които не могат да бъда закривани по социални причини.

От 1 януари догодина всички училища минават на делегирани бюджети, като директорите стават второстепенни разпоредители на бюджетни средства.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" получава от бюджета допълнително 7 млн. лв. за капиталови разходи.

С гласуваните текстове отпада трикратното допълнително годишно възнаграждение на учителите – на 24 май, 15 септември и Коледа, заложено в Закона за народната просвета. Индексирането на заплатите на учителите и допълнителните възнаграждения бяха решени след съгласуване с браншовите синдикати. Според договореностите от догодина се въвежда диференцирано заплащане на учителския труд.

ДСБ поиска да бъдат запазени допълнителните възнаграждения, но залата отхвърли предложението.

Не бе прието и предложението на Христина Христова от НДСВ при наличие на фискална възможност да се намалят осигурителните вноски с 3 пункта от 1 юли догодина.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?