Съкращенията в митниците ще минат през разширяване на щата

Щатът на агенция "Митници" се увеличава от сегашните 3705 бройки на 4003, след като на заседанието си в сряда правителството прие промени в устройствения правилник на митниците. С тях се разширяват функциите и задачите на митническата администрация, които произтичат от последните промени в Закона за пътищата. Според тези промени митниците вече ще контролират масата, осовото натоварване и габаритите на пътните превозни средства на ГКПП. Митничарите ще следят и за спазването на маршрутите на превозвачите при влизане и излизане от страната. Досега с това се занимаваше управление "Пътни такси и разрешителни" в пътната агенция.

Според приетите промени в правилника новите служители в митницата заедно с издръжката си идват от управление "Пътни такси и разрешителни" в пътната агенция.

Новите митничари ще минават задължително базов курс за обучение на митнически инспектори.

Увеличаването на щата на митниците става на фона на обявеното от министъра на финансите Симеон Дянков намерение за 15% съкращения на митнически служители до края на годината. Той обясни, че спестените от съкращенията средства ще отидат за повишаване на възнагражденията в митническата система. При новите 4003 бройки 15% съкращения ще доведат до реално работещи в митниците в края на годината 3402 служители. С други думи свиването на апарата на митниците ще е едва с 300 души, което трудно може да се определи като "решително оптимизиране" на числения състав на тази приходна администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес