Съкращенията в МВР няма да засегнат униформени, смятат от най-големия синдикат

Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне униформените, увери пред бТВ зам.-председателят на най-големия полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов.

Предстоящото съкращаване на администрацията на силовото ведомство е част от реформата, обявена още в началото на юли от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Тогава той заяви, че служителите, занимаващи се с несвойствени за МВР функции са достигнали 30% от целия щат и трябва да бъдат намалени наполовина.

По думите на Кузманов ще бъдат съкратени огняри, работници в столове, диспечери, системни оператори. Той не отрече информацията, че съкращенията ще засегнат предимно служители на трудови договори, а не такива, назначени по Закона за държавния служител.

"В някои дирекции администрацията е около 40%. При положение, че при двама души на улицата се пада по един в администрацията, това е неразумно раздуване", подчерта Илия Кузманов. По тази причина готвените съкращения в МВР "не дават особени възможности за протест на синдикатите".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?