Съкращенията във войската плуват в мъгла

До 2015 г. броят на военните в България ще бъде намален до "не по-малко от 28 хиляди", съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в сряда. Толкова трябва да бъде общата щатна численост на военнослужещите "във въоръжените сили и в Министерството на отбраната".

Според сметките на Аню Ангелов намалението на личния състав ще бъде с около 6 000 военнослужещи на активна служба. Това обаче ще бъде компенсирано на 50%, след като броят на резервистите-военнослужещи от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души.

Общият цивилен състав във всички структури ще бъде намален с около 1200 души. В администрацията на МО ще служат не повече от 700 военни и цивилни служители.

Ангелов не отговори на въпрос на Меdiapool каква част от съкращенията ще бъде на незаети щатни бройки и каква на реално заети в системата военни.

По щат въоръжените сили са 32 156 души, тази цифра бе обявена от бившия началник на Генералния щаб на Българската армия Златан Стойков през юли миналата година пред вестник "Труд".

Цифрата 32 000, но само за числеността на армията, е потвърждавана индиректно и от Аню Ангелов. Заетите щатни бройки обаче варират малко над 29 000. 

Според сегашния военен закон въоръжените сили на Република България включват: Българската армия, служба "Военна полиция", служба "Военна информация", военните академии и висшите военни училища, Военномедицинската академия, Националната гвардейска част и резерва на въоръжените сили. Военнослужещите от Министерството на отбраната по закон също са част от личния състав на въоръжените сили.

Така освен армията – по щат около 32 000 души, се прибавят военнослужещите от разузнаването, военната полиция и други, чийто щат публично не е обявяван, и от изявлението на Аню Ангелов не става ясен броят на реалните съкращения.

Извършените до момента съкращения, но в администрацията, също бяха гръмко обявявани, за да се разбере впоследствие, че засягат предимно "кухи" бройки. Важната подробност е, че разпределението на "кухи" и реално заети бройки стана напълно ясно.

Щатът на администрацията на МО от 1432 стана 980 бройки, но реално бяха съкратени около 180.

В ИА "Военни клубове и военно-почивно дело” към МО пък ще бъдат съкратени 171 души, като там щатът се съкращава с 34% до 511 щатни бройки. Първоначално обявеното от Ангелов съкращение във висшия команден състав от 300 души всъщност се оказа, че ще засегне 167 души, останалите ще бъдат прехвърлени на други места, но ще бъдат съкратени щатните бройки.

Ангелов съобщи в сряда детайли от предстоящото преструктуриране на въоръжените сили.

От общо пет оперативни командвания и щабове ще останат четири оперативни командвания, като трите командвания на видовете въоръжени сили са в йерархическа подчиненост на съвместно командване на силите. Общият състав на четирите оперативни командвания и на Щаба на отбраната, взети заедно, няма да надвишава 2.5 % от общата численост на БА.

Това е леко отстъпление от заявената до момента амбиция на военния министър. "При 32 -хилядна армия няма съответствие между щабовете и военнослужещите. Горната граница на висшите командни звена не трябва да надвишава 2% от личния състав", обяви наскоро с голяма категоричност Аню Ангелов.

В сряда той съобщи и детайли от реорганзацията на най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски. В състава им трябва да има две средни механизирани бригади по 4 200 души всяка, както и специални сили и елементи на бойна и логистична поддръжка, основната част от които ще имат полкова организация.

Така при операции по чл. 5 на Вашингтонския договор се предвижда участие на една средна механизирана бригада в общ състав 4 300 души - 4 500 души в многонационално съюзническо съединение без възможност за национална ротация.

При участие в операции извън чл. 5 - механизиран батальон или негов еквивалент в общ състав до 1000 души с възможност за национална ротация през 6 месеца. В случай на необходимост от развръщане на бригадата по чл. 5 извън страната е необходимо вътре в страната да остане една бригада със способност за успешно разрешаване на локален конфликт с ниска интензивност на едно операционно направление.

Във Военноморските сили ще се лишим от един род сили и ще бъде свалена от въоръжение единствената подводница. Съдбата ѝ ще споделят и някои кораби с изтекъл ресурс.

Във Военновъздушните сили МО ще се съсредоточи към по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана. Ще бъдат свалени от въоръжение зенитно- ракетни комплекси отпреди няколко десетилетия, а през 2014 – 2015 г. трябва да има създадена "основа" за замяна на изтребителите МиГ- 29 с нов тип многоцелеви изтребител.

Преструктурирането на администрацията и на оперативните командвания ще бъде проведено основно до средата на 2011 г. През втората част на 2011 г. ще започне трансформацията на поделенията на БА, като основното преструктуриране се планира да завърши до края на 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?