Съкратени миньори блокираха пътя за Бобов дол

Снимка: БГНЕС

Недоволни от забавените им стари плащания съкратени миньори от мини "Открит въгледобив" в Бобов дол блокираха пътя за града по време на протест в четвъртък. По-късно около стотината души се преместиха демонстрацията си и затвориха пътя към централата край пътя Кюстендил – Дупница, където спряха десетина камиона, превозващи въглища от мината за топлоцентралата.

Миньорите обявиха, че ще продължат с протеста си в петък, независимо че новият изпълнителен директор на свързаното с енергийния бос Христо Ковачки дружества - Харалампи Златанов, обеща до края на следващата седмица да има готов план за уреждане на неизплатените възнаграждения на бившите служители на мината.

Това, което не ви е изплатено, ще бъде платено в срок от шест месеца, каза Златанов, но думите му бяха посрещнати с освирквания. Златанов допълни, че за септември ваучерите за храна ще бъдат получени до средата на следващата седмица, предаде БТА.

След като при протеста в забоите на мината в края на 2016 г. ръководството обеща да не спира добива в един от рудниците – "Бабино", сега Златанов обяви, че дейността на рудника ще бъде прекратена заради лошото му финансово състояние.

В момента се работи по демонтажа на машини и съоръжения, но не се работи по откриването на нов участък, както беше решено след предишните миньорски протести, уточни Златанов. Той посочи, че ще бъдат съкратени по-малко от 400 души, защото на много от тези, които трябва да се освободят, предстои пенсиониране.

Златанов допълни, че масовото съкращение в мините е било през декември, затова и сега има големи суми за плащане на обезщетения. За ноември на работниците се дължат около 63 хил. лв.

"Дружеството не може да ги поеме и затова искаме разсрочено плащане, но не можем да постигнем споразумение", каза още Златанов.

Споделяне

Още от България