Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съкрушителен удар за Путин на парламентарните избори в Русия

"Единна Русия" печели по-малко от 50% при масови нарушения и атака срещу независими наблюдатели

68 коментара
Съкрушителен удар за Путин на парламентарните избори в Русия

Управляващата партия на Владимир Путин претърпя сериозен отлив на гласове на парламентарните избори в неделя, които печели с по-малко от 50% от гласовете при 64% на предишния вот преди четири години. Това сочат данни от екзит-пол, оповестени веднага след края на изборния ден. Ако бъдат потвърдени, тези резултати са сериозно поражение за Путин, тъй като парламентарните избори бяха разглеждани като тест за неговия личен авторитет преди връщането му на президентския пост след три месеца.

Партията на Путин ще има 220 депутати в 450-членната долна камара на руския парламент при 315 сега. Това означава, че "Единна Русия" може да няма и обикновено мнозинство в новата Дума, където досега разполагаше с конституционно от две трети.

Още три партии влизат в новия парламент – комунистите с 19.8%, "Справедлива Русия" – 12.8% и либералдемократите -11.42%.

Останалите три партии, допуснати за участие във вота ("Яблоко", "Правое дело" и "Патриоти на Русия"), вземат по-малко от 5 процента, според данни от екзит -пол, обявени в руските медии.

По данни на ЦИК избирателната активност е била малко над 50%.

Изборите за Държавна дума (долната камара на парламента) протекоха при безпрецедентни мерки за сигурност, съмнения за изборни нарушения и драстичен натиск спрямо независими граждански и политически групи.

Над 100 души бяха задържани в Москва и 70 в Санкт Петербург

Над 100 души бяха задържани в Москва и 70 в Санкт Петербург за участие в неразрешени демонстрации в деня на изборите, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Сред арестуваните в руската столица са двама водачи на крайни опозиционни групи - Едуард Лимонов, председател на партия "Другата Русия", и Роман Доброхотов, лидер на движението "Ние". Те бяха задържани на "Триумфалния площад", в центъра на Москва, където до 300 души се бяха събрали на неразрешена демонстрация. На митинга присъстваха около 200 журналисти.

Полицията арестува 12 от близо трийсетимата души, които се бяха събрали без разрешение на "Червения площад", също в центъра на Москва, и отказаха да се разотидат.

Мерките за сигурност са безпрецедентни. Над 51 000 служители на полицията и Вътрешни войски следят за реда в Москва, а в цялата страна броят им е 330 000.

В Санкт Петербург бяха задържани 70 участници в неразрешена демонстрация. Те се бяха събрали по призив на партия "Другата Русия" пред метростанция "Гостиний двор", скандирайки "Вашите избори са фарс".

Центърът на руската столица, включително Червения площад, бяха блокирани от полицаи и военни, които обясниха, че са получили заповед да затворят площада, защото е заледен и опасен за пешеходците. Това обаче не пречи хиляди привърженици на прокремълското движение "Наши" да се събират в центъра на Москва за митинг. По-рано през деня силите за сигурност арестуваха десетки опозиционери, опитали се да разпръснат листовки и да скандират, че парламентарните избори са незаконни, предаде БНР.

Хакерски атаки блокираха сайтове на независими наблюдатели и медии

"Голос", единствената независима асоциация за мониторинг на изборите в страната, съобщи за 5 300 сигнала за нарушения в хода на изборния ден. Сайтът на организацията "Карта на изборните нарушения" е бил атакуван от хакери и е недостъпен, а "Ведомости" съобщава, че хакери са блокирали и сайтовете на още няколко независими организации – New Times, Слон.ру, "Большой город", ЗАКС.ру, PublicPost и др.

Популярността на путинската партия през тази година спадна и основната интрига на провеждащите се тази неделя избори е дали "Единна Русия" ще съхрани конституционното си мнозинство в долната камара на парламента (Държавната дума).

Основните нарушения, за които се съобщава, са многократно гласуване със специални талони, пускане в урните на голям брой предварително попълнени бюлетини и незаконна агитация, предаде кореспондент на БНР от Москва. Централната избирателна комисия засега не коментира тези сигнали. Друго нарушение е, че наблюдателите на много места не са допускани в избирателните секции или всячески се пречи на дейността им.

Международните наблюдатели, които са над 700, засега не са регистрирали сериозни нарушения в изборния процес.

Изборите – референдум за доверието към Путин

Министър-председателят Владимир Путин, който е председател на "Единна Русия", обвини западните държави, че се месят в руските избори, като финансират неправителствени организации.

"Голос", която не е свързана с нито една руска партия, е финансирана основно от САЩ и ЕС. Руски депутати повдигнаха въпроса защо е разрешено на финансирана с чужди пари организация да следи за изборни нарушения в Русия.

В досегашния си състав руската Дума действаше като гумен печат, одобряващ всеки ход на Кремъл, поради което голяма част от избирателите останаха пасивни преди изборите, отбелязва ББС.

Изборите са смятани за референдум за личната популярност на Владимир Путин три месеца преди той отново да се кандидатира за президентския пост, който вече заемаше между 2000 и 2008 г. и тъй като нямаше конституционна възможност за трети пореден мандат, "отпусна" един мандат на Дмитрий Медведев.

Очакванията бяха, че управляващата партия да получи над 50 процента от гласовете, но не и да повтори изборния си резултат отпреди четири години, когато спечели две трети от депутатските места.

В петък "Голос" бе осъдена да плати 1 000 долара глоба от московски съд, според който организацията е нарушила забраната за публикуване на данни от социологически проучвания пет дни преди изборите.

Повечето сигнали за нарушения, фалшификации и манипулации са срещу "Единна Русия".

В изборния ден "Голос" съобщи, че поддържаният от организацията сайт, в който се съобщават случаи на нарушения, е бил атакуван от хакери. Освен това наблюдатели на организацията не са били допуснати до избирателните секции.

Критични към властта медии като радио "Ехото на Москва" също обявиха, че сайтовете им са недостъпни.

"Атаката срещу уебсайта в изборния ден е явен опит да се възпрепятства публикуването на информация за нарушения", написа в Тутър главният редактор на медията Алексей Венедиктов.

По-рано председателят на "Голос" Лилия Шибанова заяви, че властите са ѝ отнели лаптопа при пристигането ѝ на московското летище в събота. Претекстът бил нелегален софтуер.

"Това е провокация, отправена пряко към мен", заяви тя, обвинявайки властите, че се опитват да осуетят пътуването ѝ следваща седмица в Брюксел в Европейския парламент.

За участие в тазгодишните парламентарни избори бяха допуснати 7 партии – с четири по-малко, отколкото през 2007 г.

Новата Държавна дума за пръв път ще има 5-годишен мандат.

Либералната опозиция, която не беше регистрирана на изборите, организира в неделя митинги с призив да не се гласува. Властите от своя страна обещаха да не допуснат неразрешени протести и се опитаха да превърнат гласуването в празник. На избирателните участъци има бюфети със сандвичи и напитки, организирани са и културни мероприятия.

В телевизионно обръщение в петък президентът Дмитрий Медведев заяви, че руските партии се радват на "свободно и равнопоставено състезание".

Без да назовава "Единна Русия", той призова избирателите да гласуват за "отговорни политици, които практически могат да помогнат за подобряване на жизнения стандарт на народа и които в своите действия ще се ръководят от интересите на избирателите и от националните интереси".

Право на участие в настоящите избори имаха 110 млн. души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.