Сакскобургготски: Ако царските имоти са били държавни, защо през 1946 г. са одържавени?

Сн.: <a href="http://podtepeto.com/novini/mitropolit-nikolaj-zagovori-za-smirenie-za-slabosti-i-greshki-navrh-nikulden/">Под тепето</a>

Темата за царските имоти е "стара дъвка", която много хора използват, каза Симеон Сакскобургготски в сряда в първи коментар на последните събития, свързани с царската реституция. Той попита дали, ако тези имоти са били държавни през 1946 г., когато са конфискувани от държавата, е било е необходимо тя да ги одържавява.

"Нека ми отговори на този въпрос, който иска", заяви Сакскобургготски пред журналисти в Пловдив, цитиран от агенция "Фокус".

Всъщност Върховният касационен съд (ВКС) отдавна отговори на този въпрос, приемайки в окончателното си решение по делото за резиденция "Кричим", че Интендантството на Цивилната листа на Н.В. Царя има уникален публично-правен институт и представлява държавно учреждение, а служителите му са държавни. Това означава, че интендантството е управлявало държавни имоти, а не частната собственост на царете. По този начин ВКС аргументира тезата си, че Симеон Сакскобургготски и сестра му няма как да получат имоти, които никога не са били техни.

Сакскобургготски присъства в сряда на литургията в най-новия храм в Пловдив "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и уточни, че е дошъл специално, за да поздрави пловдивския митрополит Николай за имения му ден. Бившият премиер дори чете молитва на български език без да ползва очила, отбелязва сайтът "Под тепето".

Митрополит Николай се обърна към него с думите: "Малко са ония достойни човеци, които са записали имената си в историята на христовата църква. Вие, Ваше Величество, сте един от тях. Вие сте със съзнанието и на един достоен български държавник и Вашето име е записано не само в историята на нашата църква, а и в книгата на живота".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?