Сакскобургготски апелира за опрощаване на комунизма

В диалог за връчването на ордени между настоящия и бившия премиер, Сакскобургготски призова дясната опозиция да се замисли дали да не опрости греховете на комунистическия режим като същевременно увери, че лично той не мисли за възстановяването му през 21 век.

Необходимо е да се прецизират механизмите за номиниране за ордени, като се отчита както съгласието на институциите, така и политическата и гражданска оценка за заслугите, каза премиерът Симеон Сакскобургготски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от ОДС за награждаването на проф. Васил Мръчков с държавно отличие.

Правото на бившия главен прокурор по време на т.нар. възродителен процес бе оспорено от Демократи за силна България, а по-късно и от ДПС, в резултат на което орденът бе заменен с "Кирил и Методий".

Аз лично не съм номинирал проф.Мръчков, но уважавайки институциите и решенията на председателя на Народното събрание и на президента, съм преподписал указа за награждаването, като съм спазил процедурата и не съм бламирал тяхната воля, посочи министър-председателят. Това е причината да преподпиша указа на президента, отбеляза той.

Сакскобургготски заяви, че мотивите и награждаването имат своите морални измерения и не трябва да се допуска поради търсене на политически дивиденти, да бъде поставена под съмнение тяхната стойност.

Във връзка с изявлението на Екатерина Михайлова, защо именно Симеон Сакскобургготски, с неговата история, с преподписването на указа за награждаването на проф. Васил Мръчков практически реабилитира комунистическия режим, премиерът заяви: "Много от нас - по-старите, не са забравили дадени ситуации, но заедно с по-младите трябва да гледаме напред, към бъдещето".

Той посочи, че във военния музей в Мадрид има картина от гражданската им война с легенда под нея "Испанци помнете, не забравяйте, но простете". Мисля че е интересно всеки от нас да се позамисли върху това, добави министър-председателят.

От парламентарната трибуна Иван Костов каза, че "точно защото помним и прощаваме, трябва да направим така, че други да не злоупотребяват с дати от българската история".

БСП се готви да реабилитира една дата, да вкара в спомените ни друг спомен, който не отговаря на историческите реалности, заяви той. За да покажете, че сте против реабилитацията на комунистическия режим, призовете мнозинството да подкрепи всяка политическа инициатива, която дава възможност на Народното събрание да даде обективна историческа оценка за датата 9 септември 1944 г., обърна се Костов към министър-председателя.

Премиерът отговори, че може би в стремежа на България да върви към Европа, мисълта за възстановяването на "комунистическия режим" едва ли в 21 век е нещо, което може да се приеме като плюс. Заради това мисля че няма такова намерение у нас, добави той.

В отговор на призива на Екатерина Михайлова да бъде изменен указа, с който е награден Иван Славков с орден "Стара планина", премиерът каза, че въпросът се отнася по-скоро до МОК и решенията, които той ще приеме. Първо трябва да се изслуша тяхното мнение, за да не се политизират нещата, добави той.

Управляващите в София всячески се опитват да се дистанцират от скандала със Славков, но орденът му бе даден точно заради това, че като член на МОК има заслуги пред Българското олимпийско движение. ИБ на МОК вече защити Славков от "манипулациите" на британския канал ББС, които го изобличиха, че е склонен да преговаря срещу подкуп в полза на кандидатурата на Лондон за олимпийските игри през 2012 г. На 29 септември се очаква решението на комисията по етика в МОК, по чието предложение членството на Славков веднага след скандала бе замразено, както и му бе отнета акредитацията за Летните Олимпийски игри в Атина.

Позиция по въпроса засега не е заявил президентът Георги Първанов, който връчи ордена на зетя на бившия комунистически диктатор Тодор Живков.

Прокуратурата, оглавявана от Никола Филчев, също не се самосезира да разследва уликите срещу Батето, но се очаква да заведе дело срещу британските журналисти, заради това че са го заснели със скрита камера.

Споделяне

Още от България