Сакскобургготски е оптимист за редовен кабинет

Сакскобургготски откри медийната среща на БТА

Оптимизъм, че политическата обстановка в страната ще се стабилизира след изборите на 14 ноември и че ще бъде съставено редовно правителство изрази бившият премиер и бивш монарх Симеон Сакскобургготски пред журналисти преди да открие в неделя Шестнадесетата световна среща на българските медии в Рилския манастир и Кюстендил. Темата на тазгодишния медиен форум, организиран от Българската телеграфна агенция, е "Медии и истина".

"Не съм гадач, но се надяваме, защото наистина това е толкова важно в такъв момент с много теми, които предстоят и най-вече известни кризи, без да алармираме ненужно", коментира той. Според него винаги трябва да се оглеждаме и какво се случва в други страни. "Не сме единствената, не сме изключение. Така че черпим поука и от това, което става вън", посочи бившият цар.

Дано кампанията да бъде градивна, а не деструктивна, с компромати, защото не води до нищо добро, а излага всеки един, каза още Сакскобургготски.

На въпрос относно участието на българите с двойно гражданство в политиката и необходимостта от промяна в Конституцията, той отвърна, че ако човек има двойно гражданство, съвсем нормално е да го съобщи или да се съобрази с това.

Аз помня, когато за моето уж гражданство тогава се обадихме в Испания и министерството на правосъдието каза, че въобще не съм съществувал за тях, каза той. Бившият премиер допълни, че в един глобализиран свят и тук в Европейския съюз заслужава да се помисли, "да се сменява Конституцията е нещо по-тежко, но всъщност винаги има място и възможности за подобряване или осъвременяване".

При откриването на медийния форум той обърна внимание на три думи, които започват с "о" - обител, обективност и отечество. Посочи, че Рилската света обител, която е свързана от ранното му детство с добри и тъжни спомени, винаги е била в сърцето му и затова се радва, че БТА е намерила най-точното място за истината в този манастир.

Другото "о" е обективността. Мисля, че е ненужно да наблягам на нея пред вас, които сте професионалисти, които сте връзката с чужбина и нашата родина, отбеляза Сакскобургготски. Обективността става все по-важна в един глобализиран свят и сравняваме обективността с истината, допълни той.

И последното "о", което, разбира се, за мен лично е най-важното, това е отечеството, отбеляза Сакскобургготски.

Тази среща провеждаме 20 години след началото на кабинета "Сакскобургготски", когато беше подписан договорът на България за членство в ЕС, символ на българското единомислие и единодушие, за което говори Свети Иван Рилски, отбеляза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той посочи, че по време на същото правителство се проведе и първата световна среща на българските медии и беше подписан Етичният кодекс на българските медии. Именно колко е важна етиката в журналистиката не трябва да забравяме при обсъжданията тук в Рилския манастир и в Кюстендил, отбеляза Вълчев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?