Сакскобургготски губи и делото за двореца "Ситняково"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза загубиха на първа инстанция от държавата и делото за двореца "Ситняково", става ясно от решението на Софийския окръжен съд. Досега двамата губят на първа инстаннция делата за "Царска Бистрица" и "Саръгьол", освен това окончателно претърпяха поражение в битката за резиденция "Кричим".

Основните аргументи по всички дела са, че имотите са връщани на Симеон на базата на решение на Конституционния съд от 1998 година, което няма реституционен ефект. Тогава Сакскобургготски стана единственият и досега единствен български гражданин, получил реституция без законно основание.

Лавината загубени дела от Симеон и сестра му за т.нар. ”царски имоти” започна с окончателното решение по съдебната сага за двореца ”Кричим”, който бе върнат на държавата преди година. По това дело бе потвърдена валидността на основния аргумент срещу "царската реституция" – че т.нар. "царски имоти" са на Интендантството на негово величество Царя- държавна служба, работила за монархическата институция, а не са лично притежание на държавния глава.

Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 година сградата е дадена за безвъзмездно ползване на писателския съюз. През 2003 година е върната на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

Симеон Сакскобургготски и сестра му трябва да получат от държавата близо 39 000 лева за направени подобрения по "Ситняково", но дължат на съда 7 000 лева за разноски по делото.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?