Сакскобургготски: Какво общо има правителството с олигархиите, кажете ми?

Бившият премиер призова БСП и ГЕРБ за диалог и да се даде шанс за пълен мандат на кабинета "Орешарски"

Симеон Сакскобургготски

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски се зачуди какво общо има правителството с олигархията, призова за диалог между БСП и ГЕРБ и изрази мнение, че гражданските протести не са повод за предсрочни избори.

В четвъртък Сакскобургготски и съпругата му Маргарита се изкатериха до върха на скалния град Перперикон под палещото обедно слънце и разгледаха с нескрито възхищение уникалния археологически обект, предаде БГНЕС.

"За археология, нали, или за палеонтология ще ме питате, защото нашата политика е…", многозначително не довърши експремиерът след молбата да отговори на няколко въпроса.

"Мисля, че липсва диалог, това е едно от най-основните неща в политиката и в положителното мислене...Ако тезата за диалог между БСП и ГЕРБ се поощрява странично, диалогът не би се състоял", коментира той.

Помолен да прогнозира изхода от тупиковата ситуация в момента у нас, когато нито кабинетът отстъпва под натиска на протестите, нито бунтарите се отказват от исканията си, той предпочете "да върне лентата".

"Имали сме избори, резултатите са ясни. Оттам нататък дали е било желаното или се е наложила друга коалиция, това вече не е нито незаконно, нито противоконституционно и това всички трябва да го разберем. Изборите са един демократичен процес", посочи Сакскобургготски.

Според него правителството трябва да има шанса на своите 4 години, или при екстремно решение да се откаже от управлението.

"Считам, че трябва да се изчакат 4 години, или докато правителството реши да си подаде оставката, както се случи преди с Генерала (премиерът Бойко Борисов, бел. ред.). Не виждам защо обезателно, ако на част от българите правителството не им харесва, то трябва да подаде оставка. Ами къде ще остане България тогава, ако тръгнем през ден, през два да си търсим правителства", запита Сакскобургготски.

На въпрос дали допуска протестите да са режисирани или платени, бившият премиер каза, че "сме твърде интелигентна нация и всеки след повече от 20 години има понятие какво е демокрацията".

"Щом хората, решили да излязат на улицата смятат, че това е позитивно, ами това си е тяхно право. Дали може протестите да са манипулирани, това го има във всяко общество и навсякъде, но не бива да се акцентира само на това и да се търси само негативното във всяка ситуация", каза той.

"Винаги имам едно ухо за интифи и такива послания, понеже съм живял в много страни", намекна Симеон Сакскобургготски след въпроса как разчита знака на посланиците на Германия и Франция преди дни. Според него посланието на висшите дипломати "трябва да се приеме с нормалния прочит и без драми".

"Ако обществото е структурирано донякъде или съвсем не е по съвременен начин, тъкмо сега е времето да еволюира, да се спазват законите, да се гледа как процедират в другите страни. Но само да се назовават едни, втори и трети, това няма да помогне", коментира още той.

"Какво общо има правителството с олигархиите, кажете ми. Ако тогава погледнем в други страни, там има наподобяващи симптоми, но това не налага незабавна смяна на правителството. Реформи, реформи, реформи, това трябва сега, но то става пак чрез диалог и обединение", каза Сакскобургготски.

Той не се ангажира с публична оценка на старта на кабинета на Пламен Орешарски, но заяви, че премиерът има "пълното му уважение". "Той е много запознат с темата, прагматик, човек, който работи наистина много отговорно. Изборът му за премиер е много уместен", заяви експремиерът.

Не бих си позволил да давам съвети на Орешарски, съчувствам му, защото зная какво е, и аз съм бил премиер, и ако имам нещо да му казвам, естествено, че ще си го кажем на 4 очи, продължи той.

Според него искането за свикване на Велико Народно събрание "е също от тези пожелателни идеи". "Какво ще стане от един такъв парламент с 400 депутати? Хората сега негодуват срещу 240-те, представете си какво ще е, ако те са 400, но и те биха могли съвсем законно да си самопродължат периода, да кажем, 5-6-8 години. Това го знае всеки, който е прочел внимателно конституцията. Аз ви питам, с това ще напредне ли България? Нека да сме по-прагматици, спокойни, сериозни и да гледаме доброто най-вече", препоръча Сакскобургготски.

Бившият министър-председател доведе със себе си на Перперикон и група известни археолози от Гърция. "Нямам думи, нашите приятели археолози от Гърция казват, че Перперикон може да се сравнява с Макчу Пикчу по ръст и мащаб. Осъществих мечтата си да видя това изумително място", каза той.

Изследователят на остров Крит професор Николаос Стамбулидис заяви, че археолозите от България, Гърция и Турция следва да правят изследователски "коалиции", защото археологията и историята са свързващите звена между държавите. Хубавото е, че археолозите не сме политици, каза ученият.

Споделяне

Още от Общество