Сакскобургготски: Мит е, че главната цел на всяко правителство е умишлено да навреди на обществото

Симеон Сакскобургготски, Сн: БГНЕС

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобурггоски призовава за разум, активно участие на изборите и подкрепа на служебното правителство. В позиция, поместена на сайта му, той пише: "Многото картини от протестите, които виждаме напоследък, представляват отделни моменти на действия от страна на отделни групи граждани, но едва ли може да се вадят генерални заключения за мнозинството наши сънародници. Нека не забравяме, че обществото ни все още е твърде податливо на това, което му се представя и повтаря и става манипулируемо. Ето от какво трябва да се пазим днес. Ние сякаш сме своеобразни рекордьори по митове и невероятни полуистини, които се разпространяват ежедневно".

"Отново държа да повторя моето вътрешно убеждение, че онова, което след пет години няма да има значение, то и днес е без значение. Затова нека имаме мъдростта да отсеем важното за години напред от временното. Емоцията, от която се водят много от нашите протестиращи сънародници, е оправдана и ги разбирам, но надали тя може да се приложи в управлението и да доведе до практически  резултат.  Разумът е по-добър съветник от емоциите", смята бившият премиер.

"Крайно време е хората да се отърсят от мита, че главната цел на всяко правителство е умишлено да навреди на обществото, което проличава от изказвания на някои от участници в протестите. Истината е, че да управляваш е тежка отговорност и е съвсем погрешно хората, които са се заели с тази задача систематично да бъдат порицавани", пише още Сакскобургготски.

Той призовава за активно участие на изборите.

"Чухме гласа на протестиращите хора, но нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май. Това е истинската и ефективна демократична процедура...Това е начинът да изкажем мнението си, за да не се стига после до нови улични протести. Погрешно е да не гласуваш, а после да недоволстваш и критикуваш резултатите. Именно масовото участие в избори гарантира на гражданското общество решаваща роля. Колкото повече се гласува на този ден, толкова по-легитимни ще бъдат и изборите!", пише Сакскобургготски.

"Всички знаем,че нещата няма да се оправят с магическа пръчка или чрез псевдо пророци и глашатаи на омразата. Носталгията или отживели идеи в политиката не са добра почва за развитие", съветва той.

"Настоящата Конституция и нашите закони са добри, стига да се прилагат. Разумното, работещото, може да ни изведе от създалата се ситуация, едва ли празните лозунги...Апелирам за разум и родолюбие като противовес на злобата, на радикалното и отживелия национализъм. Отечеството е намирало изход и в далеч по-сложни времена, защо и днес да не го постигнем?", пише още Сакскобургготски.

"Нека се простим с обичая вечно да търсим виновници...Днес аз съм дълбоко загрижен за Родината, най-вече за нейния имидж и авторитет, от което зависят и чуждестранните инвестиции, а оттам и работните места и развитието на икономиката. България отдавна не е изолирана в Европа и трябва винаги да имаме едно наум, че нашите партньори ни наблюдават", напомня бившият премиер.

Той смята, че служебното правителство, назначено от президента, трябва да бъде подкрепено "в един такъв сложен период, имайки предвид, че този кабинет може да не е само за два месеца, а докато се състави нов, след парламентарните избори".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?