С твърдението, че е повече от политик:

Сакскобургготски не коментира назначението на Пеевски и дали разговаря с Борисов и Доган

Сн. БГНЕС

Критикувайки медиите, че всяка емисия започва с протестите, които "сега са събитие, но след известно време едва ли ще са" и обяснявайки, че гледа на 9-ти септември само като на дата от историята, бившият премиер и експрестолонаследник на България Симеон Сакскобургготски заяви в понеделник, че е лесно да се критикува и трудно да се управлява. Този аргумент му послужи да не обясни пред бТВ какво е мнението му за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Твърдейки, че е "много повече от политик и от 70 години" Сакскобургготски не отговори конкретно и на въпроса какво е мнението му за работата на правителството в първите 100 дни управление на Пламен Орешарски. "Не обичам да давам оценки, седейки ето тука съвсем спокойно, защото ми се струва, че това не е редно. Човек трябва да е или на една длъжност, или нещо да има, което да каже. В момента аз не виждам. Според мен най-важното за имиджа на България отвън и също, разбира се, отвътре, е да има спокойствието да се работи, да се гледа напред и да се справяме с проблемите, които ни засягат всички", заяви бившият лидер на НДСВ, която бе коалиционен партньор на БСП и ДПС.

Сакскобургготски обясни, че мнението му за февруарските и настоящите протести, всъщност, било едно и също, въпреки, че през февруари неговата позиция бе, че недоволството "въпреки, че не е особено желано е част от нормално функциониращата демокрация". "Достатъчно е да погледнем Гърция, Испания, Словения и други европейски държави. Обичайна демократична практика е и решението на правителството да подаде оставка", твърдеше тогава той.

Бившият лидер на НДСВ, обаче не отправи намек, че сегашното управление трябва да подаде оставка, каквото се разбираше от думите му преди половин година. "Да си представим, хипотеза, разбира се, поради сегашните демонстрации правителството си подава оставка. Нови избори. Съставят се, всичко. Не се харесва на друга част от хората. Пак демонстрации пред парламента. Това дали е най-демократичното или като процес дали е демократично, рационално и ползотворно за страната?", каза Сакскобургготски по адрес на днешната управляваща коалиция.

Той отказа да приеме и данните от последното социологическо проучване на Алфа рисърч, според което 51% от гражданите на страната подкрепят исканията за оставка на кабинета.

"Анкетите са за начина, по който се правят, в колко часа, в кой квартал, към кои хора, всичко това... Ако бяха толкова сигурни тия анкети, щяхме да имаме винаги резултати преди въобще да има и избори. Щеше да бъде много практично всъщност, може да си спестим дори да ходим да гласуваме", коментира Сакскобургготски.

С мотива, че не става дума за потайност, а за дискретност, бившият лидер на НДСВ не отговори на въпросите дали поддържа отношения с бившия премиер Бойко Борисов (който е бил негов охранител -бел. ред.) и с почетния доживотен председател на ДПС и бивш коалиционен партньор на НДСВ Ахмед Доган.

Сакскобургготски не разкритикува кабинета и за отказа от страна на МВнР да предложи френския посланик у нас Филип Отие за орден "Стара планина".

"Ами бих ви казал , че от над 60 години съм контактувал с дипломати, работил съм с дипломати едно, друго тука вече е въпрос на преценка на всяко едно правителство, какво ли не, протоколи едно, друго. Едва ли трябва да се драматизира , подчертава, понякога се при заминаването на дадения посланик, в други случаи не се, трети пък може да се награди и по- късно. Това са неща, които се случват", каза той, като изказа сходна позиция с външния министър Кристиан Вигенин.

По повод 9-ти септември, датата заради която Сакскобургготски е прогонен от България като престолонаследник на трона, той отговори доста хладно, че "историята се гради от дати". "Гради се от факти, от неща, които са станали, дали ни харесват или не е друго. Нито се отрича едното, нито другото, най-вече се търси кои дати ни обединяват. Кои дати са позитивни за развитието на страната? Ако бихме станали малко по-позитивни в нашето мислене , градивни, а не да търсим винаги от къде и какво може да се предизвикат конфликти, мисля , че щяхме да бъдем доста по-напред", заяви още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България