Сакскобургготски обжалва забраната за сеч в спорните гори

Сакскобургготски обжалва забраната за сеч в спорните гори

Поредното дело бе образувано във вторник около надвърнатите 4500 дка гори на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза като този път се оспорва забраната да се сече в тях. На 2 октомври Държавната агенция по горите забрани добива на дървесина върху тази част от т.нар. царски гори.

Заповедта бе мотивирана с "оглед защитата на особено важни държавни интереси и поради обективно съществуваща възможност да последват значителни и труднопоправими вреди в резултат от извежданата сеч".

С това се посочва намерението на държавата да си поиска тези гори в паралелно съдебно производство.

Проверка на държавата показа, че на тази територия е извършена сеч с 10% повече от позволеното, което бе оценено на около 2.5 милиона лева допълнителен приход за Сакскобургготски.

Освен забраната за добив, държавата наложи още забрана за смяна за предназначението и строителство в спорните горски парцели.

В иска за отмяна на заповедта за спиране на изсичането, настоящите собственици заявяват, че има разрешения да добиват дървесина от тези гори и не са извършвали нарушения.

Сакскобургготски и сестра му посочват, че забраната не може да се основава върху нереализирани намерения да се заведе съдебно дело за отнемане на горите.

В жалбата има молба за отмяна на разпореждането до окончателно произнасяне на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес