Сакскобургготски предлага един да отговаря за европарите

Един човек да отговаря за еврофондовете у нас и да координира усилията по тяхното усвояване. Това предложи лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в сряда по време на организирана от политическото ръководство на партията дискусия за проблемите в Националния план за развитие на страната ни в светлината на новата финансова рамка на Европейския съюз 2007 г.-2013 г. Винаги се оплакваме, че не ни достигат средствата, а след това не сме способни да ги усвоим, заяви бившият премиер.     

Жълтият лидер направи аналог с наличието на главен преговарящ по присъединяването ни в Европейския съюз преди време. Така сега трябва да има и един човек, който да отговаря за усвояването на тези фондове.

В момента има една Национална агенция за разпределянето на парите от предприсъединителните фондове на Европейския съюз, която е към Министерството на финансите. Отделно има подагенции, които са структурирани в ключовите министерства, усвояващи парите по ФАР, ИСПА и САПАРД. За усвояването на структурните и кохезионните фондове се предвижда да се създадат разплащателни агенции. Като такива вече са акредитирани изпълнителните агенции “Морска администрация” и “Пътища”, чака се фонд “Земеделие” да бъде акредитирана за разпределяне на парите за земеделието. По принцип се структурират и звената за усвояване на средствата за околна среда и за социалния сектор. За тяхна шапка обаче досега не е се е коментирало.

Предложението на Сакскобургготски дойде след изказване на Огнян Янков, член на Асоциацията на доставчиците на интернет, който изрази притеснение, че всяка една от партиите в управляващата коалиция ще да се бори за свои фирми - бенефициенти за усвояването на еврофондовете.

Сега е времето да съобразим разпределението на средствата в Националния план за развитие с акцентите, които поставя Европейският парламент за бъдещето на Европа през следващите години, каза Лидия Шулева, наблюдател в Европейския съюз от страна на НДСВ и бивш министър на икономиката.

От възможността бизнесът да изготвя добри проекти ще зависи дали ще може страната ни пълноценно да усвои средствата от европейските фондове, посочи Шулева. Според нея трябва да се осигури достъп на предприемачите до парите от ЕС, в противен случай рискуваме да повторим практиката от предприсъединителните фондове, при която твърде малко проекти бяха ориентирани директно към бизнеса, допълни тя.

Според заместник-председателя на НДСВ Пламен Панайотов е важно да се определят приоритетните области, в които България ще акцентира усилията си за усвояване на средствата от Евросъюза.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?