Сакскобургготски се уповава на чужбина за казуса "Врана"

Пита се доколко защитено е правото на собственост на всеки българин и чужд инвеститор

Симеон Сакскобургготски

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чийто дворец "Врана“ окончателно му бе отнет с решение на съда, заявява, че вече се уповава само на това, че посегателствата над него няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена. Това пише той в обръщение към българските граждани, публикувано на личния му сайт в понеделник.

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства“, пише още наследникът на цар Борис III, който в последните години след редица заведени от държавата срещу него съдебни дела загуби дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково", а на първа инстанция и "Царска Бистрица.

На 23 август Софийският градски съд реши, че държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е собственик на двореца "Врана" и на целия прилежащ към него парк - както този, който се владее в момента от царските наследници, така и терена, стопанисван от Столичната община.

Въпреки победите си срещу Сакскобургготски в съда, България може да бъде накарана да плаща значителни обезщетения на него и сестра му Мария-Луиза Хробок заради наложения през 2009 г. мораториум върху комерсиалната употреба на "царските имоти". По тази казус има заведено от бившия премиер дело в Страсбург и в края на миналата година Сакскобургготски предложи на държавата извънсъдебно споразумение заради делото в Страсбург. Едно от делата, което бе спряно временно, за да се обсъди предложението, бе това за двореца "Врана" Тогава се заговори за приемане на специален закон за царските имоти и дори за компенсиране на царската фамилия, но инициативата бе пресечена преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Съдът в Страсбург ще прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение. Ще се разгледат решенията на българските съдилища, които признават държавата като собственик на дворците "Саръгьол" и "Ситняково“.

В писмото си Сакскобургготски благодари "сърдечно“ на всички сънародници, които са засвиделествали подкрапати си към него и сестра му след решението на Софийския градски съд, че дворецът “Врана” не е тяхна собственост!

"Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас“, пише още Сакскоругготски и допълва, че „в този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна!“.

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства. Може би много хора не ме познават и мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти. Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“, завършва писмото си Сакскобургготски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?