Сакскобургготски ще обжалва решението на съда за Царска Бистрица

Сакскобургготски ще обжалва решението на съда за Царска Бистрица

Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза най-вероятно ще обжалват решението на Софийския окръжен съд за Царска Бистрица. Това се разбира от разпространено в неделя съобщение на пресслужбата на царското семейство.

В него се посочва, че макар новината вече да е изтекла в публичното пространство, адвокатите на семейството все още не разполагат с решението на съда.

Както се разбра преди два дни, Софийският окръжен съде решил, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да върнат резиденция Царска Бистрица.

Те освен това са задължени да изплатят обезщетение от 140 742 лв. всеки, както и 80 000 лв. лихви за това, че са ползвали имота без основание в продължение на 5 г. - от март 2006-а до март 2011 година.

Все пак съдът е преценил, че Сакскобургготски и сестра му са били добросъвестни владелци. Те са изхарчили за ремонти и изографисване на параклиса "Св. Иван Рилски" 168 000 лв., но са получили приходи от входни билети и добив на дървесина.

Делото за собствеността на "Царска Бистрица" бе образувано преди три години.Тогава държавата заведе дела и за собствеността на “Ситняково”, “Саръгьол” и “Врана”, както и за 16 000 декара гора в Рила, които бяха върнати на царското семейство през 2002-ра и 2003-та година.

Ключово значение за съдбата на тези дела и въобще на въпроса с царската реституция има друг казус – за резиденция „Кричим”. Съдебната история с нея започна в средата на 2008 година, когато Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дела срещу държавата в Пловдивския окръжен съд за собствеността върху имота. Процесът продължи най-дълго на първа инстанция, защото тогава бяха изготвени всички необходими експертизи на имота и бяха събрани историческите документи.

Казусът бе решен в полза на държавата през 2012 година, когато върховните магистрати потвърдиха решенията на Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд.

И трите инстанции последователно приеха, че Интендантството към Н.В.Царя, което е собственик на имота, се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха.

Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му обаче внесоха във ВКС искане за преразглеждане на окончателното решение, защото са се сдобили с нов документ по казуса. Това е протокол от заседание на 5-то Обикновено народно събрание от 1887 г., на което се обсъжда статута на секретаря на княз Фердинанд – дали той се води държавен чиновник и дали едновременно с това може да бъде и депутат.

Тогава народните представители приемат, че секретарят на монарха може да бъде техен колега, тъй като получавал заплатата си от личните средства на Царя, а не от държавния бюджет. От този протокол защитата на бившия премиер направи изводи и за характера на Интендантството, представяйки го като институция, която се грижи за имотите на Царя, а не на държавата.

ВКС обаче не прие тези изводи. Така в края на ноември миналата година Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария -Луиза загубиха окончателно битката за “Кричим”. Върховният касационен съд прие, че дворецът и 370 дка ниви край него са на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България