Сакскобургготски: Ситуацията е "сириъс" - това, което се прави, е това, което може

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чието правителство размрази строежа на АЕЦ "Белене", заяви, че тогава е смятал, че за страната ще е добре да има още един реактор. "Ами аз, поне като премиер, считах, че беше положително за страната, гледайки, да кажем, за 2025 или 30-а, нали, да си имаме още един допълнителен реактор. Това е въпрос на експерти и на хора, които наистина са запознати с енергетиката", заяви в четвъртък Сакскобургготски, цитиран от БНР.

Запитан дали вижда грешки и слабости в управлението на България, Сакскобургготски отговори: "Къде ли няма, това става навсякъде."

Бившият премиер е в Брюксел, където в разговор с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц е определил ситуацията в България като сериозна.

"Мисля, че това, което се прави, е това, което може. Не може да се очаква всичко, пък и всеки трябва да се потруди и да положи необходимите усилия." - заяви Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали България се възползва максимално добре от членството си в ЕС.

Той каза още, че "максимално добре" е идеалното, но то едва ли е реално.

Както съобщава сайтът "Н.В. Цар Симеон II", "от вчера Негово Величество провежда в белгийската столица серия срещи с водещи европейски политици, с които е работил активно и по време на своя премиерски мандат, и в годините след това."

"Царят разговаря със заместник- председателя на ЕП Мигел Мартинес. Двамата се познават много отдавна, тъй като са съученици от лицея в Мадрид", съобщава сайтът и допълва, че в сряда Симеон е имал срещи с еврокомисаря Оли Рен (издигнат от либералите в ЕК – бел.ред.), както и с бившия премиер на Белгия Ги Верхофстад.

Бившият премиер проведе разговори с Жозеф Дол- председател на групата на ЕНП в ЕП,  с лидера на АЛДЕ (либералната група в ЕП, към която принадлежи НДСВ -бел.ред.) Греъм Уотсън, с германския евродепутат Елмар Брок.

"Негово Величество е поканен на частна вечеря в тесен кръг в кралския дворец в Брюксел. Ще припомня, че с краля на Белгия –Н.В. Албер II, ги свързва не само родствена връзка, но и дългогодишно приятелство", допълва сайтът "Н.В. Цар Симеон II".

"Чух, че г-н Сакскобургготски, като бивш министър-председател, определя ситуацията във Вашата страна като сериозна, но с известни оптимистични перспективи. Вземат се тежки мерки, надяваме се те да доведат до икономическо възстановяване", заяви Шулц.

След това Симеон Сакскобургготски обясни от своя страна какво има предвид под "сериозна ситуация в България":

"Има различни мнения, има голями и важни решения, които предстоят, и вече изборите, които наближават, въпросът е сериозен, може би, така, думата малко по-тежка, защото на английски сириъс (сериозен - бел.ред.), нали, но ще трябва да се гледа на нещата по един аналитичен и внимателен начин", изрази се в характерния си стил бившият премиер.

Той заяви пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпрос за целите на неговото посещение, че ако търси нещо въобще, със скромните си сили, то е доброто на страната.

"Не съм партиен човек", добави той в отговор на въпрос дали е потърсил политическа подкрепа в срещите си за партия или за отделен политик в България.

Попитан дали намира пропуски в сегашното българско управление, той коментира, че слабости, пропуснати шансове, има във всяка страна.

Сакскобургготски отбеляза още, че по времето, когато е бил премиер, се е налагало "като гръмоотвод да обира критиките, но това са нормални работи".

Попитан за съдържанието на разговора с Шулц, Сакскобургготски отбеляза, че са коментирани теми от българската вътрешна политика, както и въпроси от европейско естество.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?