Сакскобургготски след разходка в Рила: Ужас и кощунство

Сн. Фейсбук

И бившият премиер Симеон Сакскобургготски се възмути в социалните мрежи от грижите на националния парк "Рила" и "безхаберието" и "мързела" на отговорните за поддръжката на пътищата в планината. Постът му във Фейсбук в петък идва след скандала с качването на багер край езерото Бъбрека в резервата за реновиране на туристическа пътека. Бившият цар споделя ужаса си от разходка със съпругата си Маргарита в планината и определя като кощунство случващото се в парка

"През изминалия уикенд  Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец – един световен планински курорт. Горските пътеки.

Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас! И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите "Марица" и "Заврачица"! И думата "път" е силно казано. Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила", възмущава се Сакскобургготски.

"А същевременно ставаме свидетели на какво? Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова "подпорна стена" или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял.

Ако за тези багери е необходимо да  се намери работа – да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата. Туристите бихме се радвали да видим едни нормални планински пътища!", завършва той.

Споделяне

Още от България