Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е "дал живота си" за родината. Оценката му дойде в отговор на въпрос за решението на съда в Страсбург, чрез който той осъди България за наложен мораториум за ползването на горите му. Сакскобургготски посочи, че ще коментира решението, "като му дойде времето".

"Едно нещо е да се защитава човек и друго е да се съди България. Никой не трябва да си позволява да говори, ако някой е дал живота си за България. Мисля, че съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде време ще се произнеса и за решението", каза Сакскобургготски, цитиран от Нова тв.

"Защото това са 52 страници, 12 години са проверили всичко това съда в Страсбург, така че ще трябва вече да се обсъди и както самият съд предлага - 6-месечен период, за да се договорим с държавата. Но, намирам, че е много грозно след всичко, което изтърпях тези 12 години, от лишенията, които ми наложиха изцяло несправедливо, да се говорят такива работи", добави той.

На 7 септември стана ясно, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума върху техните имоти, наложен през 2009 година от парламента.

Съдът не присъжда обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.

През следващите шест месеца спорещите страни трябва да представят допълнителни аргументи по исканото от Сакскобургготски и Хробок обезщетение от 2.05 милиона лева за пропуснати ползи от търговската експлоатация на горите.

Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България